Test Bilbarnstol

Vi har sammanställt tre olika tester utav bilbarnstolar som utförts under de senaste åren. Du kan även läsa om råd ifrån NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) och läsa om deras rekommendationer kring bilbarnstolar och kopplingen till barnets vikt.


En bilbarnstol är en krocksäker stol som är avsedd att öka skyddet för barn i bilen. Genom att använda speciella bilbarnstolar på rätt sätt, minskar man risken för att barn ska skadas vid kollision eller vältning. Det är vetenskapligt bevisat att bakåtvänd bilbarnstol höjer säkerheten avsevärt för barn under fem år. Det finns olika storlekar av bilbarnstolar med ungefärliga användningsåldrar:

•       Babyskydd används bakåtvänt för de allra minsta barnen, som är 0-9 månader gamla.

•       Bakåtvänd bilbarnstol rekommenderas från 6 månader till minst 4 år.

•       En framåtvänd bältesstol kan användas tidigast då barnet fyller 4 år.

•       Bälteskudde får användas när barnen är mellan 5 och 12 år och används med bilens säkerhetsbälte.

Test av bilbarnstolar


Testkällor

Vi sammanställer nedan de olika tester av bilbarnstolar som gjorts. Vårt bäst i test bilbarnstol har utsetts med dessa källor i betänkande.

Råd & Rön 2014-05-22

När Råd och Rön testar bilbarnstolar hittar man bland annat som är riktigt bra och blir bäst i test, och två som är direkt farliga. Vissa stolar faller på krocktestet och andra faller på dess höga innehåll av kemikalier

Åtta av stolarna är till för de allra minsta – så kallade babyskydd, tre är bilbarnstolar för barn upp till minst fyra år, och två är bältesstolar för de barn som inte längre får plats i bilbarnstolen.

Recaro Privia är en Isofix är det babyskydd som är bäst i test. Det är riktigt bra utformat och skyddar barn perfekt upp till 13 kilo. På andra plats kommer Jane Matrix Light 2 Isofix bas. Det går att montera i bilen på tvären och på längden i baksätet.  Ryggstödet är justerbar så att barnet kan ligga. Nackdelen är att det är för stort och komplicerat att montera.

Silver Cross Simplycity är ett babyskydd som innehåller för höga halter av PAH- kemikalier. PAH är cancerframkallande och detta babyskydd ligger över EU:s gränsvärden. Det är farligt att utsätta barnet för så höga halter.

Bland bakåtvända stolar är följande bäst:

Britax Max-Fix 2 den av de bakåtvända stolarna som får högst  poäng i Råd och Röns test. Det finns även tillverkare som gör kombistolar som kan vändas både bakåt och framåt. Axkid Duofix och Britax Dual- Fix är kombimodellerna som inte klarar krocktester och ger mycket dålig säkerhet för barn upp till fyra år. Axkids bilbarnstol Kidzofix är direkt livsfarlig och lossnar helt från sina fästen.

Barn ska enligt lag använda bälteskudde eller bältesstol om de är under 135 centimeter långa. Bältesstolar är bättre än bälteskudde eftersom de ger skydd för huvudet vid sidokrockar. Det ger också bättre skydd vid frontalkrock för att bältet sitter rätt över axel och höfter. Britax Kidfix XP är en stol från Isofix som har de bästa egenskaper för att skydda större barn vid krock. Den har dock för höga halter av farliga kemikalier som PAH.

ABC Designs Risus Isofix bas och Britax Dual-Fix har en urusel säkerhet vid krock.

Testplaceringar:


Bäst-i-test

”Bäst i test” har genomfört tester av sju barnstolar och i testet finns bland andra Britax Multi-Tech som har bäst höjd på ryggstödet.

Britax Multi-Tech är bästa barnstolen bland kombistolarna. Stolen är inte särskilt skålad, men den har ändå en bra sittkomfort även för långa barn. Huvudstödet kan justeras och sidostöden kan också justeras under färd. Nackdelen är att den är stor och tung.

Maxi Cosi Mobi får en andra plats i testet eftersom den är mycket prisvärd och smidig då den kan justeras i fyra olika lägen under färd. Sätet är djupt skålad och har höga sidopaneler. Den är mjuk och känns ombonad.  Den har dock nackdelar där den bland annat är relativt stor och saknar huvudstöd.

På tredje plats i testet hittar vi Concord Transformer T som är en flexibel, långlivad och snygg stol, som passar barn i många åldrar. Det som inte är bra med den är det hårda skalet som gör stolen obekväm att sitta bredvid.

Britax Hi-Way passar bra både i stora som små bilar. Den är liten och nätt och enkel att flytta mellan olika bilar. Det som är mindre bra är komforten för riktigt små barn – den saknar huvudstöd. Ändå är Britax Hi-Way ett bra budgetval.

BeSafe iZi kid X3 är djupt skålformad och mjuk, vilket gör att små barn sitter bra. Den har smarta lösningar samt en stadig stol som kan justeras  snabbt i viloläge. Det som inte är bra med BeSafe iZi är att den endast tar barn upp till 18 kg. Stolen är även den tyngsta av alla i testet.

Brio Zento är en bilbarnstol som flexibel och enkel att montera. Den har ett bra djup och är rymlig sitta i. Ryggen är ganska bred vid axlarna så att även större barn får plats. Den har även bra sidostöd vilket gör att även små barn sover utan hängande huvud.  Bältesspännena är dock krångligt att hantera. Den hårda sitsen är också ett minus.

Testplaceringar:


NTF

Det allra viktigaste när man har ett barn i bilen är att de sitter säkert. Därför är det viktigt att välja rätt bilbarnstol och att den monteras och används på ett bra sätt.

NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) gör en översikt av rekommenderade bilbarnstolar för barn i olika åldrar.  De visar en översikt i kategorierna, babyskydd, bakåtvänd bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Översikten innehåller de flesta godkända bilbarnstolar som finns på marknaden idag. Uppgifterna kommer från tillverkare och importörer.

Vissa bilbarnstolar rekommenderas inte av NTF på grund av de anser att barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt – upp till 25 kg. Men det visar sig att det finns stolar som klarar maximalt 18 kilo och är framåtvända.  Ett exempel på det är MiniCarro som tillverkas för större barn, men den rekommenderas inte av NTF för att barnet sitter framåtvänt.

Alla babyskydd i NTFs lista är godkända utan anmärkningar. De flesta har sidokollisionsskydd. Både Babyfix och BeSafe Izisleep har Isofixfästen. Det finns babyskydd som Brio Primo med bas och Dino Fix som kräver stödben och kan vara komplicerade att montera.

De flesta kombistolar där man kan åka både framåt och bakåtvänt kräver antingen stödben eller underförankringsband. Alla stolar klarar sidokrockar, men ingen av kombistolarna är godkända av Plus Testet som är svensk standard för bilbarnstolar.

De flesta bakåtvända bilbarnstolar  rekommenderas för barn upp till 25 kilo. Vissa av de har även Isofixfästen som kan klara upp till 18 kilo. De flesta bakåtvända modeller av märket Britax är godkända i Plus Testet. Det finns även stolar som ska monteras med en bas, som Duo Logic 2 av Akta Graco.

Bältesstolarna Life Pro och Life Plus och Infinity Pro, av tillverkaren Kiddy, har samtliga sidokollisionsskydd. Life Pro och Life Plus är bältesstolar som bara kan användas framåtvända – vilket inte är att rekommendera.


 

Köpråd bilbarnstol

Generellt sett är det rekommenderat att montera bilbarnstolar bakåtvända och helst i mitten av bilens kupéutrymme. Var mycket försiktig om du ska montera bakåtvänd bilbarnstol fram på passagerarsidan. De flesta bilar idag är utrustade med krockkuddar framtill. Krockkuddar utlöses med hjälp av en mindre mängd sprängladdning inom bråkdelar av en sekund. Man bör se till att krockkudden monteras bort eller att den är avaktiverad innan bilbarnstolen monteras bakåtvänd, lutandes mot instrumentbrädan. En felaktigt monterad stol kan innebära livsfara för barnet. Om du har Isofixfästen i din bil, är det bättre att köpa en Isofixanpassad bilbarnstol som är vanliga i moderna bilar. Fäst bilbarnstolen i bilens Isofixfästen. Kom ihåg att ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen, särskild nacken är bräcklig. När en bil krockar kan barnets huvud kastas framåt och bakåt med våldsam kraft. För att barnet ska kunna överleva sådana krafter behövs det extra skydd i bilen. Enligt Trafiksäkerhetsverket ska alla barn som är kortare än 135 centimeter använda en särskild skyddsanordning i bilen, dvs. babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Läkare och forskare ger rådet att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde tills de är 10–12 år gamla.

Babyskydd

En nyfödd baby samt barn upp till 6-9 månaders ålder åker säkrast i ett babyskydd. Dessa är godkända i viktintervallerna 0-10 kg och 0-13 kg. Köp gärna ett babyskydd med höga sidokanter, det ger ökat skydd vid sidokrock. Babyskyddet kan sättas på plats bakåtvänt i fram- eller baksätet. Barnet ska sitta fast med babyskyddets eget bälte och stolen ska hållas på plats med bilens säkerhetsbälte. Avståndet till bilens instrumentbräda eller till stolen framför ska vara så stort som möjligt. Man ska helst inte åka för långa sträckor med ett litet barn  i bilen. Små barn orkar inte med det. För att veta om babyskyddet är urvuxet bör man se om barnets huvud når ovanför stolens kant eller väga barnet så att se om det överskrider babyskyddets maximala vikt.

Bilbarnstol

Byt till bilbarnstol när barnet själv kan sitta stadigt utan stöd av babyskydd. Stolen ska helst monteras bakåtvänd i fram- eller baksätet med hjälp av ett underförankringsband och bilens säkerhetsbälte. Barnet ska fästas på plats med stolens bälte. Kontrollera att du ser ordentligt i höger backspegel, att bilbarnstolen inte skymmer sikten om du placerar stolen bakåtvänd i framsätet. Stolen är urvuxen först när övre delen av barnets öron når över stolskanten eller när barnets vikt är större än vad stolen är avsedd för. Barn skall helst åka bakåtvänt upp tills dess de väger 25 kg, men framåtvänt tidigast när de väger över 18 kg. Välj en bilbarnstol som är E-godkänd för bakåtvänt åkande upp till 25 kg som kan användas både i fram- och baksätet.

Bältesstol/bälteskudde

När barnen har vuxit ur bilbarnstolen är det dags för barnen att åka framåtvända med en bältesstol eller bälteskudde. Här används bilens egna bälten för att hålla både barnet och stolen/kudden på plats. För att säkerhetsbältet skall skydda barnets kropp istället för att skada den, måste barnet höjas upp och stödjas med hjälp av en bältesstol eller bälteskudde. Det är mycket viktigt att säkerhetsbältet hamnar rätt. Man ska hjälpa barnet att sätta på bältet på rätt sätt så det hamnar nära halsen, över bröstbenet och ner över låren och inte över magen. Övre delen av säkerhetsbältet ska inte läggas in under barnets arm. Kontrollera att bältesstolen eller kudden har en anordning för styrning av höftbandet, så att barnet inte glider under bältet. Följ alltid bruksanvisningen. Ju närmare kroppen säkerhetsbältet ligger desto bättre blir skyddet. Bältesstol med nackstöd ska användas om barnet sitter på en sittplats som saknar nackstöd. Även om barnet somnar hjälper bältesstolen att hålla barnet på plats. Barnets huvud ska inte luta mot bildörren där sidokrockkuddar eller uppblåsbara krockgardiner kan sitta. Kontrollera att bältesstolen anpassar sig bra till bilens säte. Även om barnet inte vill sitta med bälte ska man alltid tänka på att det är förarens ansvar att se till att barnet använder bilbälte och bältesstol eller bälteskudde.

Att  köpa bilbarnstol

Åldern och barnets vikt avgör vilken sorts bilbarnstol eller babyskydd du ska välja. Om du funderar på att köpa bilbarnstol är det viktigt att du ställer krav. Bilbarnstolar ska vara E-godkända för att användas i Sverige, dessutom introducerades 2009 ett sk Plus Test vilket är ett nytt bilbarnstolstest som kompletterar E-godkännandet med flera andra tester för säkerhet. Välj gärna bilbarnstolar som även är Plus Test godkända. Om du ska köpa bilbarnstol, ta med både barnet och bilen till butiken så att du kan testa så att stolen passar ditt barn och din bil. Köp bilbarnstol i en butik där personalen är kunnig och kan ge dig bra råd. Montera alltid stolen efter tillverkarens bruksanvisning. Om du dessutom ska köpa en familjebil, måste din bilhandlare garantera att bilen har en fullgod säkerhet och att du får råd om vilken sorts bilbarnstol som är bäst för alla åkande barn i den aktuella bilen. Anpassa helst bilen till barnen istället för barnen till bilen. Tänk på att även bilens säkerhetsstandard bidrar till ditt barns säkerhet när ni är ute och åker. Försök att välja en så säker bil som möjligt för dig och din familj. Se alltid till att undersöka utbudet så att du får bästa möjliga skydd för ditt barn för dina pengar. Läsa gärna tester av oberoende fackmän för att få den bästa bilbarnstolen.