Test Eltandborste

Elektriska tandborstar hjälper att ta bort plack och reducerar risken för munsjukdomar som exempelvis gingivit. Eltandborstar kan vara skonsammare mot tänderna och tandköttet än vanliga tandborstar. Det är inte nödvändigt för användaren att trycka hårt eftersom borstens rotation är tillräckligt för en bra rengöring. Elektriska tandborstar roterar mellan 3 000 till 7 500 varv per minut. Det finns olika typer av elektriska tandborstar, var och en skiljer sig åt beroende på vilka funktioner de har och hur effektiva de är. Elektriska tandborstar brukar använda uppladdningsbara batterier, men det finns modeller som använder engångsbatterier.

Många har tandställningar som ofta är svåra att rengöra, men med rätt elektrisk tandborste kan användaren undvika vita fläckar i emaljen, inflammerat tandkött och andra sjukdomar i munhålan. Nedan finner ni vår sammanställning med eltandborste test.

 

Eltandborste bäst i test

Eltandborste test vinnare Oral-B-Trizone 1000

Vår testvinnare Oral-B-Trizone 1000

Vår testvinnare är Oral-B Trizone 1000 som är en eltandborste som är enkel att använda samtidigt som den är funktionell. Den har ett bra grepp och dessutom ger den indikation om man borstar för hårt, vilket är ett vanligt fel som många människor gör när de borstar tänderna. Oral-B Trizone 1000 är också relativt tyst samtidigt som den inte irriterar med vibrationer. Ett bra val helt enkelt.

Till bästa budgetval utser vi Oral-B Vitality. Det är en eltandborste som saknar en del av funktionerna som de dyrare tandborstarna har, men å andra sidan så gör den jobbet bra. I detta testet fäller priset avgörandet då denna borsten är mycket prisvärd. Istället för att byta borsthuvud till varje familjemedlem är det möjligt att investera i en tandborste till var och en.

 

 

Oral-B TriZone 1000Oral-B Triumph 5000Oral-B VitalityOral-B Professional Care 3000Philips Sonicare DiamondClean
Oscillerande rörelser 8800 per minut8800 per minut7600 per minut8800 per minut31.000 per minut
Vikt420 g700 g374 g301 g
Antal program1 st5 st1 st3 st5 st
Drifttid45 min40 min30 min28 min56 min
BatteritypNiMHNiMHNiMHNiMHLi-ion
FunktionerTimmer (2 minuter), Trycksensor, 2 års garanti, 3-D teknikTrycksensor, Display, Timer (2 minuter), 4 borsthuvuden ingår, 3-D systemTimer (2 minuter)Timer (2 minuter), Trycksensor, 3 borsthuvud ingår, Laddningsindikator, 3D-teknikDisplay, Timer (2 minuter), Trycksensor, Sonic-teknik, 5 borstningslägen
Testvinnare
bäst i test crosstrainer
bästa budgetval
Cirkapris600 kr
Hitta bästa pris
1500 kr
Hitta bästa pris
200 kr
Hitta bästa pris
800 kr
Hitta bästa pris
1500 kr
Hitta bästa pris

Testkällor

Råd & Rön 2014-01-22

Råd & Rön har testat sex olika eltandborstar från Philips och Oral-B som kostade mellan 200 och 2 000 kronor.  I testet valde man från vardera märke en toppmodell , en mellanmodell och en enkel modell. Den billigaste modellen kostade 200 kronor och hade i princip endast en enkel startknapp samt en ljudsignal som angav att 2 minuters tandborstning hade gått.  Man testade så att borstarna var bekväma att använda, att de borstade bra på svåråtkomliga ställen, att de var lätta att rengöra samt att de inte gick sönder när man tappade dem i golvet.

Resultat av testerna

Utformningen av tandborstens borstrån  är viktig och man testade hur mycket plack tandborstarna kunde ta bort under två minuters tandborstning  Testets dyraste eltandborste – Philips Sonicare DiamondClean – hade sämst borststrån. Oral-B TriZone 1000 kunde ta bort mest plack på grund av en bättre utformning på borsthuvud och borststrån. De flesta tandborstarna i testet, förutom Philips Sonicare Power-Up, var bra på att ta bort plack efter två minuters tandborstning. Det som genomgående var dåligt för tandborstarna i testet var att de tog för lång tid att ladda upp.  Det kunde ta upp till 30 timmar att ladda, men å andra sidan var batterierna mycket dryga och kunde borsta upp till 107 gånger innan man behövde ladda igen.

I Stand by läget drog Philips Sonicare EasyClean 4 gånger mer ström än de andra eltandborstar. Den bästa eltandborsten i testet blev Oral-B TriZone 1000 som kostar cirka 500 kronor. På andra plats kom testets billigaste tandborste  Oral-B Vitality, som kostar runt 195 kronor och är därmed bästa köpet enligt undersökningen.

Testplaceringar:

  1. Oral-B TriZone 1000    Hitta bästa pris
  2. Oral-B Vitality   Hitta bästa pris

Källa: Råd & Rön

 


Icakuriren 2013-02-25

ICA Kuriren har testat åtta eltandborstar från fyra olika tillverkare i prisklasser från 179 kronor upp till 1 995 kronor. Oral-B – märket som dominerar på marknaden – var representerad med tre modeller i testet. Phillips och Colgate fanns också med på testet med två eltandborstar var.

Testresutat

De flesta eltandborstar klarar tandborstningen bra. Det som gav anmärkningar var ergonomin, vibrationer och ljudnivån. Oral-B TriZone 1000 fick högst betyg i testet. Det var en eltandborste i mellanklassen som var enkel att använda och hade ett bra grepp samt gav en signal när man borstade för hårt. Priset var det mest prisvärda bland alla testade eltandborstar med ungefär 699 kr

Dentally Wiz kom på andra plats i testet och var också en kompetent eltandborste som gav ett skonsamt resultat. Tandborsten hade ett ergonomiskt handtag och var ganska tyst under borstningen. Denna borste hade ett pris på 599 kr, vilket står sig bra i konkurrensen.

Den eltandborste som man skulle kunna utnämnda till bronsmedaljör i ICA Kurirens test var Oral-B Trizone 3000. Borsten kostade 1 090 kronor och hade tre borstprogram. Den hade en timer som stängde av eltandborsten efter att programmet tagit slut – vilket vanligtvis var efter två minuter. Tandborsten var lite komplicerad att använda vilket får läggas på minuskontot.

De flesta av eltandborstarna tog upp till 30 timmar att ladda. Vissa hade batterier som skulle användas tills de laddats ur, varefter de skulle laddas igen. Tillverkare som Dentally Wiz och Philips rekommenderade att eltandborsten ska stå och ladda sig när den inte jobbar.

Vissa av tillverkarna hade en pengarna-tillbaka-garanti om man inte var nöjd efter att ha köpt och  provat deras eltandborstar.

Testplaceringar:

  1. Oral-B TriZone 1000    Hitta bästa pris
  2. Dentally Wiz
  3. Oral-B Trizone 3000   Hitta bästa pris

Källa: Icakuriren

 


Postmedental 2012-12-01

Postme Dental testade 10 eltandborstar för både vuxna och barn. Bland de bästa i testet fanns Oral-B Advance Power för barn, Philips Sonicare för barn, Oral-B Sonic, Oral-B Triumph 5000, Oral-B Professional Care 3000, Oral-B Professional Care 6000 Oral-B Professional Care 550 och  Oral-B Vitality.

Oral-B Vitality bedömdes som en bra eltandborste för barn och för semestern. Den var utmärkt för dagligt bruk och som barnets första eltandborste. Den var väldigt effektiv och hade en kompakt design samt en laddare som fungerade bra på resor.
Oral-B Professional Care 6000 knep hem tredjeplatsen i testet. Oral-B PC 6000 hade två hela set i ett paket och varje set bestod av två eltandborstar med trycksensorer som sade till när man borstade för hårt.
Fler detaljer än så fanns egentligen bara hos de riktigt dyra eltandborstarna, därför ansåg testteamet att denna var prisvärd.

Oral-B Professional Care 3000 ansågs vara världens bästa tandborste för kvinnor.
Anledningen var att tandborsten var liten och passade en något mindre hand – alltså en kvinnlig hand. Eltandborsten hade 40 000 pulseringar och 8 800 varv per minut och tre borstfunktioner – samt ett stort urval av tandborsthuvuden. Det fanns även en inbyggd trycksensor i borsten och en LED-indikator på borstens handtag som visade om man gjort fel under borstningen.

Testvinnaren blev Oral-B Triumph 5000 som var en mycket avancerad eltandborste.
Det var kanske inte överraskande att den kom från Braun Oral-B. Den hade en tydlig display, som visade hur långt man hade kommit med borstningen, och en timer som visade när man skulle byta sida i munnen. Oral-B Triumph 5000  hade fem inställningar med 40 000 pulseringar och 8 800 varv per minut. Men fanns en smart laddare för resan och en  adapter som man kunde använda i de flesta elkontakter ute i världen.

Testplaceringar:

  1. Oral-B Triumph 5000    Hitta bästa pris
  2. Oral-B Professional Care 3000   Hitta bästa pris
  3. Oral-B Professional Care 6000   Hitta bästa pris

Källa: Postmedental


 

Köpråd Eltandborste

Borsthuvuden för elektriska tandborstar

När du köper en elektrisk tandborste bör du överväga vilken typ av borsthuvuden som passar dig bäst. Elektriska tandborstar har löstagbara borsthuvuden. Dessa huvuden är avsedda att bytas ut när borsthåren har slitits ned vid användning. Borsthåren kan ibland fastna i tandställningar och slits ut i förtid. Att borsta med slitna borsthår ger inte rena tänder. Dessutom bör huvuden för elektriska tandborstar bytas ut emellanåt för att undvika bakterietillväxt.

Personer med tandställningar ska byta ut sina borsthuvuden var tredje månad eller tidigare om borsthuvudet visar tecken på slitage och saknar borsthår.

Borsthuvuden kan vara dyra, och för att spara bör man överväga att köpa borsthuvuden i storpack. Vissa elektriska tandborstar kan använda en mängd olika borsthuvudtyper. Borsthuvuden kan utformas för olika typer av rengöring som till exempel blekning eller användning av tandtråd.

Hårda eller mjuka tandborstar

Borsthåren på elektriska tandborstar varierar i hårdhet från hårda till mycket mjuka. Om man har tandställning bör man använda en elektrisk tandborste med mjuka borsthår.

Strömkälla för elektriska tandborstar

Elektriska tandborstar finns med uppladdningsbara batterier och vanliga batterier. Elektriska tandborstar som använder vanliga batterier av typen AA och AAA  ger dig friheten att borsta tänderna i situationer där det inte finns någon strömkälla alls. De är oftast bra att ha med på resor. Å andra sidan finns det uppladdningsbara elektriska tandborstar som kommer med en basenhet eller laddningsenhet. Om man ska välja en uppladdningsbar eltandborste är det viktigt att tänka på hur länge batterierna räcker innan de behöver laddas upp igen.

 

Typer av elektriska tandborstar:

Roterande

Roterande eltandborstar har en uppsättning borstar. Borstarna kan vara runda och roterande eller bestå av enskilda knippen av borsthår som kan snurra åt olika håll.

Roterande och svängande

Den här typen av elektriska tandborstar har små runda borsthuvuden och är en av de mest populära borstarna, som till exempel Oral B Eltandborstar. Huvudet roterar först i en riktning och sedan i den andra, runt en tand i taget för att ta bort plack.

Pulserande

Roterande och oscillerande eltandborstar pulserar med borsthuvudet fram och tillbaka mot tänderna medan ett borsthuvud snurrar. Rörelsen hjälper till att ta bort plack.

Moturs roterande

Dessa elektriska tandborstar har samma huvudform som svängande borstar, men borsthårknipporna roterar i olika riktningar samtidigt.

Dubbla borsthuvud

Dessa elektriska tandborstar kombinerar två huvuden.  Ett huvud roterar och det andra sveper från sida till sida. Nackdelen är att de stora borsthuvudena kan vara svåra att manövrera i trånga utrymmen i munhåla – till exempel längst bakom i munnen, för att hålla visdomständerna rena.

Svepande och vibrerande

I stället för att rotera kan dessa eltandborstar svepa upp och ner i mycket höga hastigheter och vibrera mot tänderna.

Ljud- och ultraljudborstar

Dessa eltandborstar vibrerar med mycket höga hastigheter och avger ljudfrekvenser  som krossar plack. Tillverkare av ljudborstar hävdar att dessa kan pumpa runt en blandning av tandkräm, vatten och saliv mellan tänderna med tryck för att få bort den krossade placken.

Hur man använder en elektrisk tandborste:

1. Ladda upp

Utan laddade batterier är din eltandborste bara en stor manuell tandborste. Ha den alltid i sin laddningsenhet och se till att byta batterier om du märker att den är slö. Förvara laddaren tillräckligt nära handfatet så den är lätt att nå, men tillräckligt långt bort så att den inte faller ner på golvet – eller värre  – att den faller i vatten och någon får elektrisk ström i sig när denne ska ta upp den.

2. Håll Eltandborsten i gott skick

Din eltandborste bör ha mjuka nylonhår för en effektiv och skonsam rengöring. Tandborstar slits ut efter ett par månaders regelbunden användning, byt gärna ut borsten när du märker av slitaget.

3. Blöt din Eltandborste

Använd ärtstora klickar av tandkräm med fluor på tandborsten. Om du använder för mycket tandkräm kommer det att skumma för mycket i munnen, vilket får dig att spotta ut tandkrämen och förmodligen avsluta tandborstningen för tidigt.

4. Dela upp din mun i sektioner

Följ gärna detta mönster: insidan och utsidan på vänster och höger delen av överkäke, och vänster och höger delen, samt insidan och utsidan av underkäke. Starta vid tandköttskanten, med tandborsten i 45 graders vinkel mot tandköttet. Tryck försiktig och arbeta med tandborsten i små cirklar som täcker ett par tänder åt gången. Den elektriska tandborsten kommer att göra ett grundligt rengöringsarbete vid rätt vinkel.

5. Borsta noggrant

Borsta minst 30 sekunder i varje sektion, och borsta insidan och utsidan av tänderna, samt mellan varje tand och alla tuggytor. Man bör borsta två till tre minuter totalt. Om du trycker för hårt kan du skada tandköttet och tära på din emalj över tid. Dessutom bör du borsta direkt efter att ha ätit eller druckit sura livsmedel som t.ex. apelsinjuice eller läsk som tär hårt på emaljen.

6. Borsta tungan

Skrubba bort bakterier som kan orsaka dålig andedräkt. Borsta inte för hårt då du kan skada tungan.

7. Skölj munnen

Ta en klunk vatten, skölj munnen och spotta ut.

8. Skölj din tandborste

Avlägsna borsten från handtaget och skölj den ordentlig under rinnande vatten i några sekunder. Ställ den upprätt i sin hållare och låt den torka.

9. Sätt tillbaka handtaget i laddaren eller basenhet

Att hålla eltandborsten laddad innebär att den alltid kommer att vara klar att användas. Om enheten redan är fulladdad koppla gärna ur laddaren för att spara elektricitet.