Test Hörlurar

Vi har utsett vår bäst i test hörlurar baserat på tre olika oberoende testinstituts tester. Du kan också läsa sammanfattningar av dessa tre hörlurstester längre ner på den här sidan. Vi har även utgått ifrån andra källor, exempelvis diskussionsforum, utlåtanden ifrån konsumenter och omröstningar kring hörlurar. Du kan också söka bland hörlurar och göra prisjämförelser mellan flera olika svenska nätbutiker på vår sida här. Längre ner på denna sidan kan ni läsa om våra tips och köpråd kring hörlurar.

 

Testkällor

Nedan följer en sammanställning av de olika oberoende tester av hörlurar som gjorts. Vår bäst i test hörlurar har bland annat utsetts med dessa källor som bas.

Test av kändishörlurar i Ljud och Bild

Specialisterna från Ljud och bild testar sex olika så kallade signaturhörlurar som lanserats i samarbete med olika kändisar från musikvärlden.

Bäst i deras test är AKG K 267 Tiësto som  i princip har felfri ljudkvalitet. Ljudet är välbalanserad och samtidigt öppet.  De har en kontrollerad och väldefinierad bas och hörlurarna förmedlaren en känsla hög kvalité. De har även basjustering och är mycket bekväm att bära.  Det som är mindre bra med dem är de stora kåporna av helgjuten aluminium som väger lite för mycket. Det ser snyggt ut, men det gör att hörlurarna känns lite tunga efter någon timme.

Beats Studio By Dr. Dre 2.0 får också höga betyg i testet. Ljudet är klart och väl definierat i alla delar av registret. De är bekväma att ha på sig och har bra brusreducering samt är inpackade i en snygg design. Hörlurarna har dessutom fjärrkontroll och mikrofon på sladden för att svara samtal. Nackdel är dock att batteriet tar slut efter 20 timmar och då försvinner allt ljud eftersom hörlurarna inte har något viloläge.

Test av hörlurarMonster Ncredible Ntune låter bra  och har en rymlig bas som inte känns påträngande. Ljudet har en bra upplösning och återger detaljer i olika frekvenser. Hörlurarna har en bra passform och sitter fint utanpå öronen. Kvalitetsintrycket är ganska bra och en fjärrkontroll och mikrofon för att svara samtal gör dem fullt kompatibla med mobiltelefoner. Nackdelen är att de inte går att fälla ihop och att det inte går att fjärrstyra MP3-spelare med dem.

Klädmärket WeSC har lanserat ett par kompakta hörlurar. Ljudbilden är klart, men basen är vare sig inte distinkt eller tung. Klangen kan uppfattas som tunn och diskanten känns rå, så efter ett tag blir man trött i öronen. Det som är mindre bra är att det inte går inte ställa in kåpornas vinkel. De sitter inte så bra på öronen heller. Öronkuddarna är glatta och du måste jobba med att hitta en bra placering på huvudet. Det går att styra musiken och svara i telefon utan att ta fram mobilen.

Testvinnare:

1: AKG K 267 Tiësto

2: Beats Studio By Dr. Dre 2.0

3: Beats Studio By Dr. Dre 2.0


Testfaktas test av hörlurar

Testfakta testar sex olika on ear hörlurar. Till skillnad från de allt mer populära in ear-hörlurarna blir ljudbilden bättre när man har hörlurar som täcker öronen då det mer liknar realistiskt ljud. De får gärna vara smidiga och gå att vika ihop för att tas med i väskan eller ryggsäcken.

Fördelar man gärna vill ha i ett par hörlurar är att de går att koppla till sin mobiltelefon eller MP3 – gärna med fjärrkontroll så att man kan styra musiken utan att behöva ta upp sin enhet. Extra plus om man även kan svara på telefonsamtal via fjärrkontrollen.

Hörlurarna som testas passar mer en vardagsanvändare än till proffssammanhang. De ger inte det perfekta ljud som dyra Hi-Fi hörlurar ger, men kostar heller inte flera tusen. Ett proffs som behöver bra hörlurar i studiomiljö skulle ändå vara nöjd med ljudet från de bästa hörlurarna i detta test.

Bäst i test är Sennheiser PX 200-II som väger endast 60 gram. De läcker inte ljud och har en välbalanserad ljudbild som testas med stor noggrannhet. Helt klart en favorit i testet.

JBL J55 kommer på andra plats  i testet eftersom de också har ett bra frekvensomfång och en bra ljudbild. De har en genomgående bra kvalité och är dessutom vikbar och lätt att ta med.

Bronsmedaljen i testet går till AKG K518LE eftersom de också har en klar ljudåtergivning. Mindre bra är att de har en tunn kabel som trasslar sig. Hörlurarna är inte gjorda för tuffa tag och känns av sämre kvalitet.

Audio-Technica ATH-SJ55 hamnar utanför topp 3 eftersom ljudåtergivningen saknar detaljer och basen dominerar på ett ofördelaktigt vis.

Koss KPH15 är budgetvalet i testet men har också en mycket sämre ljudåtergivning. Kabeln trasslar sig ofta och de läcker ljud.

Sony MDR-XB600 kommer sist i testet eftersom de har ett onaturligt och oklart ljud. De har sämst frekvensåtergivning och en allmänt dåligt ljudkvalitet. Fördelen är dock att hörlurarna har en trasselfri kabel.

Testplaceringar:

1: Sennheiser PX 200-II

2: JBL J55

3: AKG K518LE


Icakurirens test av hörlurar

Icakuriren har testat 10 olika hörlurar. Det handlar om modeller som är ganska lätta att använda och ta med överallt. Hörlurarna i testet har också gemensamt att de ska passa de flesta öron och gå att ansluta till flera olika ljudkällor som mobiler, MP3 spelare och hemstereo.

SONY MDR-ZX600 är bäst i test. De har ett imponerande register och en god balans mellan bas och diskant. De har en genomtänkt design med sladdar som inte trasslar sig.  Det som saknas är att sladden inte är delbar.

AKG/K518 DJ har ett bra ljud med tryck i basen. De har en snygg design och är praktiska samt  går att vika ihop för att ta med sig lätt. Nackdelen är att de inte är så bekväma att ha på då de trycker på hjässan lite för mycket.

Philips SHO9560 har ett bra ljud och passform. Den har även en delad sladd, känns gedigen och är tillverkad av ett hållbart material.  Nackdelen är att basen inte är distinkt och att bygeln kan ge en konstig resonans.

KOSS Porta pro red hot är ett par mindre och lättare hörlurar som går att vika ihop på ett bra sätt. Ljudet har bra nyanser även om det inte är så starkt. Nackdelarna är att den känns plastig och har vassa kanter. Den har även tunna öronskydd som gör att det läcker ljud.

Sennheiser HD 518 har ett intressant register och ger bra ljud. De är mycket sköna att ha på sig och är tillverkade av kvalitetsmaterial. Nackdelen för dessa hörlurar är att de är lite för stora och klumpiga samt att de läcker ljud.

De sämsta hörlurarna är Plexgear SB-700 där ljudåtergivningen är onyanserad och känns onaturlig. Passformen är heller inte bra då man inte hittar någon bra placering på hjässan. Dessutom läcker de ljud.

Testplaceringar:

1: SONY MDR-ZX600

2: AKG/K518 DJ

3: KOSS Porta pro red hot


Köpråd hörlurar

Att tänka på när man ska köpa hörlurar

Hörlurar ska bedömas på samma sätt som en minihögtalare. Hur hörlurarna låter är viktigare än vad de tekniska beskrivningar utlovar. Men till skillnad från högtalare, skickar hörlurar ljud direkt till trumhinnan utan den akustiska variationen som uppkommer när ljudvågor träffar lyssnarens huvud och hörselgången innan det når trumhinnorna.

Formen på lyssnarens huvud och öron har faktisk effekt på upplevt ljud, vilket innebär att ett par hörlurar kan låta olika för olika människor. Det bästa är att testa hörlurarna på plats i butiken. Se till att de är lätta och bekväma att bära. Hör om det finns väsande ljud, kontrollera ljudeffekter och skärpa i ljudet och om hörlurarna har Dolby surroundljud. På senare år har det blivit populärt med med hörlurar som filtrerar bort bakgrundsljud. Det kan vara bra om man använder hörlurar på platser där det finns mycket buller. Hörlurarna ska vara avsedda för 20 Hz – 20 000 Hz. Ljud utanför det intervallet är inte hörbart för det mänskliga örat.

Batterier

De flesta typer av batterier som används i trådlösa hörlurar är NiCd nickel-kadium och NiMh. NiCd kan behöva laddas ofta. Att ladda fullt kan ta så lång tid som tolv timmar i vissa fall, men nyare batterier brukar kunna laddas upp på bara några timmar. För längre livslängd på batteriet är det bättre att använda det tills det är helt urladdat, och sedan ladda det fullt.

(Tips: handla möbler och inredning på nätet hos Rum21. Rum21 rabattkod hittar ni här)

NiMh står för nickel-metal hydride och laddas snabbt och är mycket mer miljövänligare än NiCd.  Nickel-kadium batterier tillverkas med giftiga tungmetaller.

Det finns flera olika typer av hörlurar på marknaden

In Ear: Kallas även Earbuds. Detta är små öronsnäckor som sätts in i hörselgången. Dessa isolerar ljud utifrån och gör att man kan lyssna på musik när man befinner sig på bussen, tåget eller flyget som exempel. De är små och kan enkelt tas med på resor.

Clip On: Dessa liknar In Ear hörlurar men håller sig på plats bättre och är mer anpassade för personer som är i rörelse. Clip On hörlurar har en plastskena som sätts bakom örat för att hålla hörluren på plats. Du kan även hitta en bokus rabattkod hos oss.

Neckband: Modellen är som en förlängning av Clip On hörlurar. De har en skena bakom örat som fortsätter runt nacken – eller halsen – vilket gör de mer stabila. Neckband är bra för sportigare aktiviteter som till exempel jogging.

Utanpåliggande: Full Size – eller utanpåliggande hörlurar – är det många väljer för ett professionellt användande. Störande ljud utifrån isoleras helt med kåpor som omger örat.

Typer av hörlurar

Sluten: Den slutna typen erbjuder en god ljudisolering. En stor fördel med slutna hörlurar är den goda basåtergivning. Nackdelen är att ljudet ofta är mer onaturligt isolerat än med en mindre sluten konstruktion.

Halvöppen: Halvöppna modeller har dynor som sluter tätt runt ytterörat, med en kåpa som är öppen utåt. Dynan bidrar till god basåtergivning, samtidigt som den öppna kåpan ger ett öppet och luftigt ljud.

Helöppen: Den helöppna typen är öppen både mot örat och utåt. Högtalarelementen hänger en bit utanför örat. Ny ljudbehandlingsteknik har löst problemet med basåtergivning hos öppna lurar. Öppna hörlurar kan ge ett naturligare ljud eftersom ytterörat påverkas.

Trådlös: En hörlurstyp som är mycket vanlig nuförtiden är den trådlösa. En trådlös hörlur har basstation med sändare och en batteriladdare samt hörluren som innehåller en mottagare.      Överföringen av signalen sker genom Bluetooth, radiosignal eller med infraröd signal. Trådlösa hörlurar har mer eller mindre avancerade ljudförbättringsfunktioner, alltifrån enkla kontroller för tonen – så kallad equalizer till akustikprocessorer och flerkanalsljud.

Hörlurar via skallbenet: Tekniken har funnits ett tag att fortplanta ljud via skallbasen och helt hoppa över öronen. Dock har tekniken inte fått något genomslag än – kanske för att det känns konstigt, eller för att man genom att hoppa över örats naturliga akustik inte kan få till äkthetskänslan.

Headset: Detta är en hörlur, med en integrerad mikrofon. Det används ofta för att isolera ljudet när man arbetar inom call centers eller där man måste hålla en tvåvägskommunikation även när det finns störande ljud utifrån – som till exempel när man flyger helikopter. Headset kopplas ofta med två jack, där det ena är för inkommande signal och den andra för att utgående signaler – från mikrofonen.

Hur man använder hörlurar och headset med mikrofon             

Undersök om pluggen på hörlurarna passar till din ljudanläggning, dator eller mobiltelefon. Det kan hända att du ska använda ett headset till din dator – men vissa headset har stereopluggar och andra kan ha USB kontakt. Om den använder stereopluggar, anslut då den gröna kontakten i högtalaringången och den rosa eller röda kontakten till mikrofoningången.

Justera volymkontrollen på högtalarkabeln i hörlurarna eller headsetet. Kontrollera att volymen är uppskruvad och att mikrofonen inte är tyst läge.

Starta musiken – eller om du ska använda headsetet för starta en konversation med till exempel Skype på datorn.

Generellt om hörlurar

Hörlurar består av små högtalarelement som placeras strax utanför öronen – eller en bit in i hörselgången innan trumhinnan, beroende på hörlurens konstruktion. Hörlurar har vanligen kablar för anslutning till en signalkälla som t.ex. en ljudförstärkare , radio , CD-spelare , bärbara mediaspelare , mobiltelefoner , elektroniska musikinstrument – men det finns även trådlösa varianter.  Hörlurar används vanligen i situationer där omgivningen kan uppleva hög musik eller ljud störande medan du själv vill ha detta.

De enklaste och billigaste hörlurar består av ett mycket litet högtalarelement i ett plastchassi som placeras en bit in i hörselgången – så kallade In-ear. Till följd av placeringen kan dessa hörlurar sällan ge ett naturligt ljud, eftersom ytterörat inte alls träffas av ljudet. Det är svårt att få de små membranen att alstra djupbas med tillräcklig kraft och renhet.

De flesta hörlurar är av utanpåliggande typ. De har antingen ett hjässband eller ett nackband som håller kåporna tät mot huvudet. Det finns även varianter som hängs på ytterörat med en krok. Konstruktionen med hjässband är vanligast.

Ett problem med hörlurar är att ljudet tycks komma inifrån huvudet snarare än utifrån. Det är hörlurens konstruktion som har stor betydelse för ljudåtergivning, halvöppna och öppna hörlurar är bättre än in-ear och slutna hörlurar. Problem med ljud inifrån huvudet kan minskas med digital teknik som Dolby. Med Dolby teknik kan man återge flerkanalsljud i hörlurar med bra upplösning.