Test Skäggtrimmer

En skäggtrimmer är en elektrisk maskin för trimning av främst skägg och hår. Modeller förekommer med engångsbatterier och med inbyggda laddningsbara batterier. Typisk drifttid är ett 20-tal rakningar, varefter engångsbatterier måste bytas ut och laddningsbara laddas. En stor fördel med en batteridriven skäggtrimmer är att man är oberoende av tillfälliga avbrott i det allmänna elnätet och de kan användas under resor. Många män som tycker att väl ansat skägg är en elegant attribut och att de tas på mer allvar om man har skägg. Det finns också män som anser att en välskött skäggstubb gör dem mer attraktiva, allt beroende på groomingtrender som kommer och går. Det finns ett skägg för varje personlighet – från hårdrockarskägg till statsrådskägg. Ett välansat skägg kan passa de flesta. Nedan kan ni läsa mer om vårt bäst i test skäggtrimmer.

Bäst i test Skäggtrimmer

Bäst i test skäggtrimmer Philips QT4090

Vår testvinnare Philips QT4090

Vår testvinnare är Philips QT4090. En skäggtrimmer som blivit förstaval i flera olika tester. Philips QT 4090 kan ställas in för hårlängder mellan 1 till 18 mm  och har en visare för batteristatus. Den har intressanta funktioner som vakuumuppsamlare av klippt hår samt mycket jämnare klippning än Braun Philips QT 4090 och Braun Cruzer 5 beard. QT4090  hade dessutom precisionstrimmer och konturkammar för att justera skäggkanter, polisonger och nacke. Priset är dessutom överkomligt på denna testvinnare.

Bästa budgetval blev Remington MB4110. En skäggtrimmer som du kan ladda via USB när du är på resande fot. Cirkapris bara 400 kr så det är en trimmer som är klart prisvärd.

 

 

Philips QT4090Braun 750Remington MB 4110Babyliss E842MSEBraun Cruzer 6
Batteridrift
Drifttid batteri50 min50 min40 min30 min30 min
Laddningsindikator
Laddningstid1 timme1 timme16 timmar1 timme
Eldrift
Vikt1,09 kg
FunktionerSjälvslipande blad, Justerbar kamlängd, Vakuumsystem för hårbehållare, 2 års tillverkargarantiFullständigt tvättbar, SensoFlex-konturanpassning, Clean&Renew-system, snabbladdning, OptiFoil, ActiveLift, trippelverkande skärsystem, 2 raklägen, sonic-teknikAdvanced Titanium-blad, 3 års garanti, Tvättbart huvud, Självslipande blad, Kan laddas via USB, 0,4-5,5 mm, Klipphöjd 0,5-15 mm, 7mm styling huvud, 30 olika trimningshöjder, 2 hastigheterKlipphöjd 1-20 mm. 6 olika höjdlägen, sköljbar i vatten, Blad i rostfritt stål, reseväska medföljer
Testvinnare
bäst i test crosstrainer
bästa budgetval
Cirkapris1200 kr
Hitta bästa pris
2400 kr
Hitta bästa pris
400 kr
Hitta bästa pris
500 kr
Hitta bästa pris
500 kr
Hitta bästa pris

Testkällor

SVT 2012-09-11

I jakten på den perfekta tvådagarsstubben är allt tillåtet – men en bra skäggtrimmer hjälper. SVTs  konsumentprogram Plus testade tre skäggtrimmers: Tristar, Braun Cruzer 5 beard och Philips QT 4090. Det fanns stora skillnader i pris och funktionalitet bland dessa skäggtrimmers. Om du funderar på att köpa en skäggtrimmer bör du tänka på vilken typ av skägg du har och hur ofta du ska använda den.

Det är viktigt med finesser och tillbehör som ger ägaren möjlighet experimentera med ny spännande look på skägget. Vissa skäggtrimmers hade till exempel näs- och örontrimmer samt ett dubbelsidigt trimmerhuvud för att konturtrimma skägget med precision. Om man reser mycket ska skäggtrimmern kunna laddas snabbt och räcka till många trimningar innan det är dags att ladda om.

Resultat av testet

Av testet framgick att Braun Cruzer 5 beard var mycket greppvänlig, tål vatten och gjorde minst oväsen medan Philips QT 4090 hade längst batteritid. Tristar var sämst då den bland annat fastnade ofta och rakade ojämnt.

Testvinnare blev Philips QT 4090 som kan ställas in för hårlängder mellan 1 till 18 mm  och har en visare för batteristatus. QT 4090 har  Intressanta funktioner som vakuumuppsamlare av klippt hår samt att mycket jämnare klippning än Braun Philips QT 4090 och Braun Cruzer 5 beard. QT4090  hade dessutom precisionstrimmer och konturkammar för att justera skäggkanter, polisonger och nacke. Men efterlyser fler funktioner – som till exempel laserpass – om man ska betala över 1000 kronor för en skäggtrimmer. Ett laserpass projicerar en laserlinje på ditt ansikte och gör att du kan trimma skägget med otrolig precision så att blir helt symmetriskt. Det var bara Philips Beard Trimmer 9000 som var utrustad med laserpass men saknade å andra sidan en uppsamlare, som fanns hos Philips QT 4090.

Testplaceringar:

  1. Philips QT4090    Hitta bästa pris
  2. Braun CruZer 5   Hitta bästa pris
  3. Tristar   Hitta bästa pris

Källa: SVT

 


Pricerrunner 2011-10-07

Pricerunner hade testat skäggtrimmers med sin manliga testpanel, i jakten på en perfekt skäggtrimning.

Philips QT4090/32 var bäst i test enligt testpanelen. Den kändes lyxig, kraftfull och lättanvänd. Den hade en digital display som visade den aktuella trimningslängden och batterinivån. Den hade ett smart vakuumsystem där det klippta håret samlades upp i en liten behållare. Man slapp smutsa ner badrummet med hår.  Philips QT4090/32 hade en precisionstrimmer för finjustering av linjer och konturklippning, speciellt för polisonger och nacke. Man kunde ställa in den att klippa skägg och stubb från 1 till 18 mm. Den hade en praktisk förvaringsväska och batteriet räckte för ca 50 minuters klippning. Priset var ca 1 100 kronor

På andra plats kom Braun CruZer 6 Face & Hair. Den var både skäggtrimmer och hårklippare. Den levererades med två trimningskammar – en med trimlängd på 1 till 10 millimeter för skägg och stubb, och en med trimlängd på 10 till 20 millimeter för längre skägg och hår. Man hade alltid ett bra grepp om den. Maskinen hade också en precisionstrimmer som kunde skjutas ut för en enkel konturtrimning av nackhår och polisonger. Efter klippningen kunde man skölja trimmers huvud under rinnande vatten. Batteriet räckte till 40 minuters rakning. Priset var ca 695 kronor.

Tredjeplats gick till Remington Stubble Kit.  Prisvärd var den verkligen för sina 500 kronor. Den hade även en praktisk kabel för USB-laddning. Till skillnad från de andra hade Remington Stubble Kit två utbytbara huvuden samt en precisionskam för trimning av 0,4 mm och uppåt.  Den kunde trimma skägg och stubb från 0,4 till 5,5 millimeter. Man kunde skölja den under rinnande vatten och hade även en förvaringsväska. Batteriet hade kapacitet för 40 minuters rakning.

Testplaceringar:

  1. Philips QT4090/32    Hitta bästa pris
  2. Braun CruZer 6 Face & Hair   Hitta bästa pris
  3. Remington MB 4110 Stubble Kit   Hitta bästa pris

Källa: Pricerunner

 


 

Köpråd skäggtrimmer

skäggtrimmer testDet finns en uppsjö av skäggtrimmers som även kan även fungera som vanliga hårtrimmers och har flertal funktioner för trimning av olika typer av kroppshår.  Här är några funktioner och egenskaper hos skäggtrimmers som kan hjälpa dig att välja rätt:

Tillbehör

Tillbehör är bra att ha om du vill experimentera med ny och spännande look på skägget. Vissa skäggtrimmers en hel uppsättning tillbehör som till exempel nästrimmer och tillbehör för att trimma hår i öronen om man så vill. Det finns även kompletta skäggroomingkits.

Rörliga skärhuvud

Skäggtrimmers med rörliga skärhuvud är mer följsamma i komplicerade vinklar runt ansiktet och andra kroppsdelar. Det är en bra ergonomisk funktion och gör att du undviker skärsår.

Laserpass

Vissa skäggtrimmers har ett laserpass som aktiveras genom en knapptryckning och börjar projicera en laserlinje på ditt ansikte. Denna funktion gör att du kan trimma skägget med otrolig precision för att den ska bli hel symmetrisk. Skärhuvudet är oftast roterbart och dubbelsidigt, den ena sidan av skäggtrimmern är bättre för hela ansiktet medan den andra för under näsan och runt läpparna.

Batteridrift

Om man alltid är på språng och reser – och är rädd om sitt skägg – vill man undvika rakhyveln och vill heller inte leta efter rätt sorts uttag. Då måste man välja en batteridriven trimmer som ger stor frihet. Man vill ha korta laddningstider och ett kraftfullt batteri som räcker för många trimningar av skägget mellan laddningarna. Det finns riktigt lätta, små och effektiva skäggtrimmers som kommer med alla tillbehör  och enkelt kan tas med på resan.

Underhåll

Det är viktigt att ta hand om skäggtrimmern så den håller länge. Det är lätt att rengöra din skäggtrimmer och även olja in skärhuvudet om det behövs. Anledningen till att man ska olja in skäggtrimmers är att oljan minskar friktionen mellan skärstål och skärhuvudet. Friktionen blir mycket mindre och gör att skärhuvudet håller längre, Om du använder skäggtrimmern med våt skägg kan bladet bli torrt och om du inte oljar in det kommer det inte att ta lång tid förrän skäggtrimmern kan börja krångla.

För att olja in måste du ha rätt sorts olja och maskinen ska vara igång när du applicerar oljan. Detta är viktigt, annars kommer oljan att lägga sig på ytan av skärhuvudet och inte fördelas på rätt sätt. Innan du oljar in din skäggtrimmer måste du rengöra den från hår som samlats i den.

Hur man använder en skäggtrimmer

Om du vill satsa på att låta skägget växa ut – och vill lära dig att trimma ditt eget skägg, utan att använda fördefinierade justerbara inställningarna för en skäggtrimmer – då måste du  lära dig särskilda groomingtekniker. Hur du använder en kam tillsammans med en skäggtrimmer för att uppnå bra resultat är en sådan teknik. Groomingmetoder hjälper dig att balansera konturer och längden på ditt skägg så att du får ett välansat skägg med en professionell putsning.

Om du vill ha en kort stubb räcker det med att du justerar skäggtrimmern för mindre än tre millimeter och raka dig från örat och neråt. Skäggtrimmern kommer att lämna ett kort och jämn stubb runt hakan. Raka dig på halsen så att skägget följer haklinjen, så ser det vårdat ut.

 

Satsa på ett längre skägg

1. Längd och stil

Bestäm vilken längd och stil du vill ha på ditt skägg. Tänk på vilken ansiktsform du har och vilka stilar som kan passa just dig – skägg är personligt.

2. Vid långt skägg

Om du har ett längre skägg är det mycket viktig att hålla det välansat och i rätt längd. Skäggstråna tenderar att vara ganska grova – grövre än ditt hår. Det kräver en bra putsning.

För att mjuka upp skägget kan du tvätta med schampo och skölja det. En varm dusch kan också mjuka upp skägget och stimulerar hårsäckarna så att de reser sig. Detta möjliggör en bättre trimning. Skägget måste torka helt innan du börjar med putsningen. Skägg brukar krympa något när det är torrt Om du trimmar ditt skägg i våt tillstånd, kommer det att bli kortare än du tänkt dig.

3. Använd bra verktyg

För ett perfekt trimmat skägg gäller det att ha bra verktyg och bra teknik. Ha till hands  saxar och skäggtrimmer av bra kvalitet. Saxen hjälper dig att jämna ut delar av skägget som trimmern inte kan nå för en bra putsning.

Satsa på en skäggtrimmer med bra tillbehör och flera inställningsmöjligheter som gör trimning av skägg i olika längder lätt. Det är svårt att klippa och forma ett skägg om skägget är längre än inställningen för långa skägg på din skäggtrimmer.

4. Groomingteknik

Skäggtrimning handlar huvudsakligen om att balansera skäggets längd och symmetri. För att lyckas behöver du ha en sax, en bredtandad kam, skäggtrimmer och en spegel. Använd kammen som symmetriguide och börja trimma på ena sidan av ditt skägg.

Starta vid dina polisonger och putsa dem som start på skägget. Använd kammen för att borsta skäggstråna utåt och lägg trimmern längs utsidan av kammen. Putsa vidare ner på sidan av ansiktet, var försiktig och håll med ett stadigt grep så att skäggtrimmern klipper jämt när du flyttar den neråt mot hakan. Upprepa samma rutin på andra sidan av ditt ansikte. Putsa under haklinjen och sedan halsen genom att ändra inställning på skäggtrimmer – eller använd en rakhyvel för ett bättre resultat. Använd saxen för att klippa bort hårstrån som sticker ut från skägget.