Köpråd löpband




Köpråd Löpband

Löpbandet har precis som crosstrainern blivit en av de allra mest populära träningsmaskinerna idag bland de som föredrar att träna hemma. Det är dock inte så konstigt då våra kroppar trots allt är skapade för att både promenera och springa på en regelbunden basis. Det är för att många just tycker att det är en naturlig rörelse som har gjort att just löpbandet har blivit en så pass populär maskin.

Man kan ganska lätt börja tänka att man lika gärna kan ge sig ut och springa eller promenera utomhus istället för att lägga ner några tusenlappar på ett bra löpband. Klarar du att hålla dig till det istället så absolut men det blir bra mycket svårare att hålla träningen regelbunden om man tvingas stanna inne på grund av dåligt väder och kyla. Det som blir allra svårast med att bara träna sin kondition utomhus är att man blir väldigt begränsad under vinterhalvåret där både snö och is ökar risken för att halka. Den kalla vinterluften är också mycket mer retande för luftrören vilket leder till ett ökat obehag och mindre uthållighet. Under sommarmånaderna är det istället besvärliga allergier som kan sätta stopp för ditt konditionspass. Det kan dock kännas en aning bortkastat att köpa ett dyrt gymkort enbart för att kunna använda sig av löpbanden. Detta är inte alltid så enkelt då det är många som tycker om att använda konditionsmaskinerna vilket snabbt leder till kö om det är ett relativt populärt gym. Av just dessa anledningar har också löpbandet snabbt blivit en populär lösning för konditionsträning i hemmet.

Det absolut första man kan börja fundera på är vad det är man har tänkt att göra på sitt löpband. Har du tänkt att springa eller bara promenera snabbt under din träning? Beroende på vilket svar du kommer fram till här kan det i viss fall vara mer lämpligt att börja kika på ett promenadband. Om inte kan du istället börja fundera kring vilken budget du har tänkt dig för ditt löpband. Hur ofta du har tänkt att använda det och om det ä fler personer än bara du som kommer att använda det. Ju oftare en eller flera personer kommer att använda det desto viktigare kommer det vara att ditt löpband håller en hög kvalitet. En budgetmodell kan snabbt bli utsliten om belastningen överstiger vad den egentligen är tillverkad för. Löpbandet brukar faktiskt vara en av de allra dyraste träningsmaskinerna och det gäller även för instegsmodellerna i budgetklassen. Om du istället har bestämt dig för att det bara kommer användas till promenader så är ett promenadband ett mycket smidigare och billigare alternativ. Det kan också vara lämpligt för dig som absolut inte har råd med ett löpband men dessa kan du läsa mer om under kategorin promenadband.

Precis som med crosstrainern har vi på ett enkelt och översiktligt sätt delat in löpbanden i tre olika kategorier som kännetecknas av olika kvalitéer och utformningar.

Vad gäller budgetklassen som ligger någonstans från 11.000 kronor och nedåt så finns det en rad enklare maskiner med lite tunnare stomme än de lite dyrare modellerna. De så kallade budgetmaskinerna har också avsevärt mindre löpyta, alltså ett mycket tunnare band att springa på. Maskinernas stötdämpning är ofta av det enklare slaget och de har också relativt svaga motorer som i regel aldrig överstiger 2 hästkrafter.

Efter budgetklassen så kommer mellanklassen som innefattar maskiner mellan 11.000 och upp till 14.000 kronor. Maskinerna i den här klassen är oftast mycket tyngre, tystare och mer stabilt byggda för att kunna klara av regelbunden användning under en längre tidsperiod. Eftersom att maskinerna är mer gedigna i den här klassen så brukar dessa också tåla en mycket högre användarvikt än de billigare modellerna. Oftast har modellerna i mellanklassen mycket kraftfullare motorer som erbjuder en mycket högre maxhastighet samt att de också brukar ha bredare band för en större och tryggare löpyta. Träningsdatorerna är i regel också mer avancerade och inkluderar ibland trådlösa sensorer så som pulskontroll och liknande. Ibland Har de även inbyggda skärmar med tv eller film samt egna inbyggda högtalare. Användargränssnittet är ofta mycket mer lättförståeligt och displayerna är också mer visuellt tilltalande och större till storleken.

Till sist har vi den så kallade proffsklassen där alla löpband över 14.000 kronor är inkluderade. Här finns alla de löpband som är avsedda för elitnivå med mycket tuff och regelbunden träning. Dessa proffsmodeller passar alldeles utmärkt till maratonlöpare eller andra som bara vill ha en mycket högre kvalitet och prestanda. Löpytan på proffsmodellerna är ofta rejält tilltagna och dämpningen är även den väldigt påkostad vilket innebär att du som slutanvändare kommer att kunna få ta del av en mycket mer behaglig och jämn träning. Utöver detta finns också de kraftigaste motorerna att hitta i proffsklassen. Byggkvaliteten på de modeller som ligger omkring den här prisklassen är ofta mycket hög vilket innebär att du får ett mycket mer robust löpband som klarar hård träning av flera olika användare under lång tid utan några som helst problem. Den goda kvaliteten leder också självfallet till att maskinen klarar en mycket högre användarvikt än vad maskinerna i de två ovanstående klasserna klarar av.

Såklart så gäller den universella regeln att du får vad du betalar för även här. När du väl har bestämt dig vad det är du ska använda ditt band till så är det absolut bästa att du beger dig ut bland affärerna som finns runt omkring dig och testar de modellerna du tycker verkar intressanta och som dessutom ligger i din tilltänkta budet. Tveka heller inte på att fråga personalen i de olika butikerna så att du får prova de olika maskinerna utförligt och så att du också kan fråga efter vad som skiljer mellan två till synes likvärdiga maskiner och liknande. När du väl har valt ut en maskin som du tycker passar just dig och din träningsstil kan det också vara en god ide att försöka söka runt lite på internet och se vad andra har tyckt om just den modellen. Ofta kan man få en hel del goda råd innan det är dags att genomföra köpet.