Köpråd roddmaskin
Roddmaskinen är en smidig träningsmaskin som inte riktigt slagit igenom lika stort som de övriga maskinerna har gjort. Trots detta har även roddmaskinen börjat öka i popularitet under de senare åren. Maskinen är väldigt effektiv då den bygger både armar, ben och axlar. Utöver dessa grupper aktiverar den också några av kroppens största muskelgrupper så som ryggen, magen, låren och sätet. Själva rörelsen i sig tränar dessutom också både hjärta och lungor eftersom att det är en väldigt energiintensiv träning där du gör av med mängder av kalorier. Av den anledningen fungerar roddmaskinen både till dig som vill bygga muskler men även till dig som enbart är ute efter att förbränna fett. Den rörelse man gör när man ror ära därmed också en unik sådan som ger dig ett utmanande träningspass samtidigt som det trots sin intensitet är väldigt skonsamt mot både leder och knän.

Roddmaskinen används sällan ensam runt om i hemmen utan brukar i de allra flesta fall vara ett komplement till en eller flera andra träningsmaskiner. Maskinen är ett alldeles utmärkt komplement till till exempel hantlar och en skivstång. Vill man så kan man givetvis också använda roddmaskinen ensam och den är faktiskt att föredra framför till exempel löpband, crosstrainers och motionscyklar då den är mycket mer effektiv på att träna överkroppen och på att bygga muskler eftersom att den erbjuder en mycket mer explosiv rörelse.

Roddmaskinen såväl som löpbandet är de två ledande träningsmaskinerna om du är ute efter en riktigt hög träningsintensitet och puls. Det som kan vara bra att ha i åtanke är att roddmaskinerna ofta är rätt mycket billigare än ett genomsnittligt löpband. Så om det är så att du har en väldigt stram budget inför ditt inköp av en träningsmaskin så är roddmaskinen ett mer ekonomiskt alternativ som är en aning mer prisvärt än vad ett löpband kan vara.

Den vanligaste typen av roddmaskin är uppbyggd av ett motstånd som är direkt kopplat till ett handtag. Dessa två komponenter är oftast sammankopplade av en rejäl vajer. Du som tränar sitter på ett säte som kan skjutas fram och tillbaka på maskinen. För att börja använda maskinen greppar du bara handtaget, ställer in vilket motstånd du vill ha, spänner fast fötterna och börjar ro. Tänk dig att du verkligen sitter och ror i en båt för på det sättet så blir det också enklare för dig att utföra rörelsen korrekt. Motståndet på mellan- och budgetmaskinerna utgörs ofta av ett svänghjul som begränsas av en magnet. De lite dyrare proffsmodellerna utnyttjar istället luftmotståndet med ett fläkthjul eller ibland används en kombination av de båda motstånden.

Precis som med alla andra typer av träningsmaskiner är det bra om du på förhand börjar fundera lite över din användning av din träningsmaskin. En god idé kan vara att sätta sig ner med papper och penna och grundligt fundera över hur ofta du kommer att använda din maskin. Någonting du också kan börja fundera på är hur många personer som kommer att bruka maskinen regelbundet och hur mycket pengar du kan tänka dig att lägga på en roddmaskin. Sist men absolut inte minst är det bra om du frågar dig vilka förväntningar du har på maskinens funktionalitet och prestanda i relation till din budget. Detta är ett viktigt steg då det kan skilja enormt mycket i pris beroende på byggkvalitet, extra funktioner, design och liknande.

Till att börja med har vi budgetklassen som sträcker sig upp till cirka 4000 kronor. I budgetklassen är roddmaskinerna i regel lite lättare, enklare och mindre robusta. Man får dock se upp lite i budgetklassen då vissa av de allra billigaste modellerna ibland är utrustade med ett motstånd baserat på hydralik eller ett vanligt gummiband. Om man vill ha en hållbar maskin så kan det vara en bra idé att försöka undvika de allra billigaste då ett gummiband av förklarliga skäl inte alls håller lika länge som ett luft- eller magnetbaserat motstånd gör.

Sedan har vi mellanklassen där maskinerna är lite mer gedigna och nästan uteslutande utrustade med magnetmotstånd. I mellanklassen finns maskiner som kostar mellan 4000 och upp till 700 kronor. Dessa kan vara en bra kompromiss om du har tänkt att träna regelbundet eller om ni kanske till och med är flera som tänkt att använda maskinen.  Då är det nästan alltid värt att lägga lite mer pengar och istället köpa en maskin i mellanklassen.

Är du mer elitinriktad i din träning eller är ni bara fler personer som kommer att använda maskinen väldigt frekvent så kan det istället vara en maskin i proffsklassen ni behöver. Maskinerna i proffsklassen kännetecknas av mycket mer påkostade och välbyggda konstruktioner. Dessa brukar också vara utrustade med luftmotstånd som ibland också är kombinerat med ett magnetmotstånd. Proffsmaskinerna brukar ligga någonstans mellan 7000 och upp till 11.000 kronor.

I den absoluta toppklassen finns det roddmaskiner som vilket VM-atlet som helst skulle vara nöjd med. Dessa maskiner brukar dock ligga rätt mycket högre i pris varav de flesta kostar en bra bit över 11.000 kronor.

Som alltid är det bäst om du har möjlighet att åka runt och testa lite olika roddmaskiner från olika tillverkare och prisklasser för att se vad som passar dig bäst personligen. Kanske har du sett ut en värstingmodell i proffsklassen som inte alls var lika bekväm som den där maskinen i mellanklassen du testade. Står du också och velar mellan två likvärdiga maskiner där den ena är i en högre prisklass är det nästan alltid värt att köpa den lite dyrare modellen om plånboken tillåter. Annars finns risken att du köper en billig maskin för att sedan ångra dig när den börjar gnissla eller när småsaker på den börjar gå sönder. En annan anledning till att åka runt och testa maskinerna är att du kan prata med personalen som står i butik och få ta del av deras råd och rekommendationer. De kanske har jättebra erfarenheter av en maskin som du inte alls trodde var speciellt bra från början eller tvärtom. Har du väl bestämt dig för en eller ett par olika maskiner som du är intresserad av så kan du också gå in på internet för att läsa recensioner om de för att kunna jämföra maskinerna lite mer utförligt.