Test Crosstrainer

Crosstrainern är ett träningsredskap som snabbt blivit väldigt populärt bara under de senaste åren. Detta är dock föga förvånande då crosstrainern riktar sig mot en väldigt bred målgrupp. En av de starkaste sidorna av just crosstrainern är att man faktiskt tvingar hela kroppen att anstränga sig när man använder den. Den ger både konditions- och styrketräning på samma gång vilket gör det till ett väldigt tidseffektivt redskap för den som inte vill lägga så mycket av sin tid på själva träningen. Maskinen är också byggd för att kunna ge en mjuk och skonsam rörelse för rygg, leder och knän. Detta innebär dock ingen begränsning för den som vill kunna träna hårt. Att använda en crosstrainer är faktiskt att föredra framför att vara ute och springa eftersom att maskinen ger en mycket jämnare och skonsammare belastning på kroppen. För att den ska kunna vara så skonsam som möjligt mot kroppen så är benrörelsen elliptisk istället för helt cirkulär vilket I sin tur innebär att belastningen blir mycket mer utjämnad. Nedan kan ni läsa mer om vårt bäst i test crosstrainer.

Bäst i test crosstrainer Sole E35

Bäst i test crosstrainer Sole E35

Bäst i test Crosstrainer

Vår testvinnare är Sole Fitness E35 som tagit topplaceringar i flera olika tester och får även fina omdömen av kunder på nätet. Sole E35 är en av de mer rejäla crosstrainers som finns. Kvalitet kostar, och om du är ute efter en crosstrainer som verkligen ska bli en rejäl och mångårig träningspartner så kan det vara värt att lägga de extra pengarna.

Till bästa budgetval utser vi Abilica CrossTech som till ett rimligt pris ger dig en mycket bra crosstrainer.

 

 

 

Sole Fitness E35Casall Infinity 1.2XMaster Fitness C305Abilica CrossTechChristopeit Sports CS5
Antal tränings- program10 st12 st19 st12 st1 st
Max vikt170 kg150 kg120 kg130 kg150 kg
Typ av motståndMagnetMagnetMagnetMagnetMagnet
Steglängd50 cm40 cm41 cm40 cm31 cm
Svänghjul10,4 kg9 kg8 kg10 kg8 kg
Motstånds- nivåer20 st16 st16 st16 st8 st
Mått (BxHxD)55 × 209 × 171 cm62 × 172 × 145 cm70 × 155 × 140 cm62 × 157 × 165 cm59 × 171 × 140 cm
Vikt105 kg50 kg56 kg52 kg40 kg
Hastighets- mätare
Kalori- mätare
Pulsmätare
FunktionerLutningsmöjlighet på pedalerna, Handpuls och bröstbälte ingår, Steglöst motståndsreglering, Display som visar watt, puls, distans, hastighet, tid, etc,Transporthjul, Pulssensor i handtagen, Display med hastighet, tid, sträcka, återhämtning och arbetsbelastningDistansmätare, Belyst LCD-skärm, Justerbara pedaler, Transporthjul, Pulsbälte medföljerStoppur, Distansmätare, pulsmottagare för pulsbälte, inbyggda transporthjul, Stor displayJusterbara fotpedaler, Transporthjul, Display med ställbara gränser för distans tid eller kaloriförbrukning,
Vinnare
bäst i test crosstrainer
bästa budgetval
Cirkapris16.000 kr
Hitta bästa pris
5000 kr
Hitta bästa pris
5000 kr
Hitta bästa pris
6500 kr
Hitta bästa pris
2800 kr Hitta bästa pris

 

Testkällor

 

toptenreviews.com

Toptenreviews genomförde tester utav olika crosstrainers och en av topplatserna togs utav Sole Fitness E35. Sole E35 är en crosstrainer i den högre prisklassen men så är också kvaliteten därefter. Något som bevisas av att den köpts in och används av exempelvis hotellkedjan Hilton. En av de stora fördelarna med Sole E35 är möjligheten att justera steglängden. Den kommer med 10 olika förprogrammerade träningsprogram och 16 motståndsnivåre, så det går att hitta just det program som fungerar för just dig. Lutningen går att justera mellan 0-30 grader. Inbyggda högtalare och fläkt gör din träning något smidigare. En nackdel kan vara att den är rejält tung. 105 kg, men det går å andra sidan att rulla den.

Källa: toptenreviews.com


 

Köpråd Crosstrainer

Just crosstrainer är en maskin som väldigt ofta jämförs med längdskidåkning på grund av att de olika rörelserna man gör är väldigt lika.  De båda aktiviteterna tränar också ben, armar, mage bröst och axlar. Eftersom crosstrainern ger en väldigt allsidig träning så bygger man inte bara upp ovanstående muskelgrupper utan man förbränner också en hel del kalorier när man aktiverar så många muskler på en och samma gång. Detta innebär att träning med crosstrainer också är varmt rekommenderat ifall din målsättning är att gå ner I vikt. En annan fördel är att man kan ställa om motståndet efter egen förmåga och även lägga upp ett schema där man varierar intensitet mellan varje gång. Det är ett väldigt fördelaktigt upplägg eftersom att man då undviker att nervsystemet hinner med att lära sig vilka rörelser man gör. Man brukar alltid rekommendera att försöka variera sin träning så mycket det går så att man chockar kroppen I varje träningspass. Själva maskinen I sig utsätts väldigt ofta för ganska tuff belastning framförallt om den utsätts för väldigt snabb eller hård träning. Därför kan man fundera kring att lägga lite extra pengar när det är dags att köpa maskinen så att du får en crosstrainer som håller hög kvalitet så att den inte slits ut så snabbt.

 

Vilka behov har du?

 Om du funderar på att köpa en crosstrainer så finns det några grundläggande frågor som kan vara bra att ställa till dig själv så att du vet vad du faktiskt behöver. Det första man kan börja fundera på är hur ofta du har planerat att använda din crosstrainer. Har du tänkt dig en någorlunda frekvent träning så är det absolut värt att titta på lite kraftigare modeller. Nästa fråga du kan börja fundera över är vilka förväntningar du har på crosstrainerns kvalitet och funktion. Om du nöjer dig med en crosstrainer som börjar låta och rassla efter ett par månader så kanske det inte är hela världen om du köper en budget variant. Vill du istället ha en stabil maskin för att kunna träna mer långsiktigt så lönar det sig att köpa en kvalitetsmaskin. Sen beror det ju också självklart på hur mycket pengar du har tänkt att lägga på din maskin. Det är också den tredje och sista frågan du behöver ställa dig själv. Det är bra om du på förhand har tänkt ut en budget för ditt inköp så att du kan åka ut och testa vilken maskin som ger dig mest för pengarna och som kan erbjuda det du ändå förväntar dig. Vad gäller crosstrainers och träningsmaskiner rent generellt så finns det ett väldigt stort prisspann oavsett vilken maskin man väljer.

En crosstrainer brukar börja på omkring 1500 kronor och kan gå hela vägen upp till 20.000 för en riktigt proffsmaskin som man hittar på de lite mer exklusiva gymmen. Den gamla klassiska regeln att du får vad du betalar för gäller såklart även din crosstrainer då det kan skilja väldigt mycket mellan olika modeller vad gäller design, funktion, byggkvalitet och märke. Självklart så är de allra dyraste crosstrainermaskinerna I 20.000 kronors klassen inte riktigt ämnade för hemanvändare så du behöver inte alls vara rädd att du måste lägga så pass mycket pengar för att kunna få en vettig maskin.

 

Tekniska skillnader

När det kommer till det rent tekniska så kan man se en hel del skillnader mellan instegsvarianterna jämfört med proffsmodellerna. Om vi börjar med budgetklassen som sträcker sig upp till omkring 4000 kronor så är modellerna generellt sett lite lättare och mindre robusta. Ramarna är ofta tunnare och både svänghjulet såväl som hela maskinen väger avsevärt mindre än de mycket dyrare varianterna. Detta innebär också att budgetmodellerna har en lägre rekommenderad användarmaxvikt. De modellerna som finns I budgetklassen kräver också lite mer underhåll.

I nästa klass som sträcker sig upp till omkring 9000 kronor finns det lite mer gedigna modeller att välja mellan. Modellerna I mellanklassen tål lite hårdare och längre användning och har en lite bättre och mer elliptisk rörelse än de billigare modellerna. I mellanklassen har maskinerna också lite bättre träningsdatorer, längre steglängd och en lite snyggare och tystare design. På grund av att många av mellanmodellerna har visat sig vara väldigt prisvärda är det den här klassen som också blivit allra mest populär bland hemanvändarna. De flesta crosstrainers soms säljs idag ligger I den här klassen och prisspannet. Så om du känner dig lite osäker så är mellanklassen ett väldigt säkert kort.

Till sist har vi proffsklassen som inkluderar alla crosstrainers över 9000 kronor. Här finns de allra kraftigaste och välbyggda maskinerna. Dessa har ofta en mycket högre rekommenderad användarmaxvikt och väldigt påkostade och funktionsrika träningsdatorer. Många av modellerna som säljs I toppsegmentet har också en rad extrafunktioner så som pulskontroll och liknande. Ofta är det också så att programvaran som sitter I de dyrare modellernas träningsdatorer är mer genomtänkt, funktionell och mer lättförstådd.