Test Gräsklippare

Att köpa ny gräsklippare är inget man gör i en handvändning. Det finns många saker att ta hänsyn till och beslut som ska tas. Kanske funderar man t om på att gå över till att köpa en robotgräsklippare istället för att göra jobbet själv (läs mer om våra tester av robotgräsklippare här). På konsumenttester.se har vi sammanställt de gräsklippartester som gjorts, såväl som olika köpråd som du hittar längst ner på sidan. Du kan även få prisuppgifter på flera av våra föreslagna testvinnare om du är intresserad av att köpa din nya gräsklippare i en nätbutik.

Gräsklippare är ett trädgårdsredskap avsedd för klippning av gräsytor. Det finns huvudsakligen två typer:  rotationsklippare och cylinderklippare. De flesta föredrar bekvämligheten med en rotationsklippare som drivs med bensin eller batterier. Den traditionella varianten är en manuell cylindergräsklippare försedd med en skärande rulle som kapar av gräset när man skjuter den framåt med handtaget. Vill du inte ägna mycket tid åt gräsmattans skötsel kan det vara bättre att ha en robotgräsklippare och använda eldriven eller bensindriven gräsklippare som hjälper dig att göra jobbet snabbt. Nedan kan ni läsa mer om vårt bäst i test gräsklippare.

Bäst i test Gräsklippare

Bäst i test gräsklippare Husqvarna LC 48V E

Bäst i test gräsklippare Husqvarna LC 48V E

Vår testvinnare är Husqvarna LC 48V E. En bensindriven gräsklippare som får jobbet gjort. Den är mycket lättskött och har en  bra höjdjustering. Den har även en utvändig kanal som gör att uppsamlaren fylldes effektiv. Husqvarna  LC 48VE har dubbla handtag vilket gör att det går att köra med höger eller vänster hand. Motorn är lättstartad. På andra gräsklippare samlas det klippta gräset på hjulen, men inte på vår testvinnare. Bästa budgetval går till Stiga Combi 48S. Även det en bensindriven grsäsklippare med en klippbredd på 46 centimeter. En mycket bra gräsklippare till ett överkomligt pris.

 

Husqvarna LC 48V EKlippo Cobra SStiga Combi 48S Bosch Rotak 43 LiBosch Rotak 37 Li
Arbetsbredd48 cm48 cm46 cm43 cm37 cm
Ljudnivå96 dB94 dB96 dB91 dB70 dB
Uppsamlare
Storlek60 liter65 liter60 liter50 liter40 liter
Klipphöjd25-70 mm25-55 mm2,7-8 cm2-7 cm2-7 cm
Vikt34 kg39 kg14,7 kg13 kg
Självgående
KraftkällaBensindrivenBensindrivenBensindrivenBatteridrivenBatteridriven
Nettoeffekt2,4 kW2,7 kW2,22 kW
Varvtal2900 v/min2900 v/min
Funktioner5 klipphöjdssteg, Drivning bakhjul, Hastighet 5,4 km/h, BioClip/SidoutkastFramhjulsdrift, 3,5 km/h, Mulching, Briggs & Stratton motor, Multiclip, 5 klipphöjdsintervaller, Mulching, Stora hjulLåg vikt = Lätt att köra, Elstart, Laddningstid 140 min, Litium-jon batterier 4,0 AhLåg vikt = lätt att köra, 36V Lithiumjon-batteri 4,0 Ah, 100% laddning 1 timme, 80% laddning 30 minuter
Cirkapris4900 kr
Hitta bästa pris
8000 kr
Hitta bästa pris
3300 kr
Hitta bästa pris
5000 kr
Hitta bästa pris
4000 kr
Hitta bästa pris
Vinnare
bäst i test crosstrainer
bästa budgetval

Testkällor

Vi i Villa 2013-06-01

Testet i Vi i Villa bestod av sex bensindrivna gräsklippare. Man klippte både torrt och blött gräs och i olika höjder.  De flesta gräsklipparna gjorde arbetet prydligt och tillfredsställande. Skillnaderna låg snarare  i finesserna – som de utrustas med – samt vikt , ergonomi och hur mycket de lät.

Testvinnande gräsklippare  blev Honda HRX 476C1 VYE som har en mängd bra funktioner som underlättade klippandet och ger ett toppresultat när den klipper olika typer av gräs. Den hade till exempel knivkoppling, variabel hastighet, elstart och sidoutkast. Uppsamlaren kunde justeras  i 5 steg om man ville samla upp lite – eller allt – gräs som klipptes. Kniven stannade direkt om man släppte handtaget.  Motorn var ganska tyst. Gräsklipparen klippte bra intill kanter på både höger och vänster sida. Den var mycket ergonomisk och lätt att arbeta med.

Husqvarna  LC 48VE

På andra plats kom Husqvarna  LC 48VE. Den var mycket lättskött och hade även hastighetsinställning samt en  bra höjdjustering. Den hade även en utvändig kanal som gjorde att uppsamlaren fylldes effektiv. Husqvarna  LC 48VE hade dubbla handtag som gjorde det lätt att köra den med höger eller vänster hand. Motorn var lätt att starta. Gräsklipparens nackdel var att den klippte sämre intill väggar och kanter på ena sidan eftersom kanalen som leder gräset till uppsamlaren var i vägen.

Klippo Cobra S

Bronsmedaljen gick till en välgjuten och solid gräsklippare – Klippo Cobra S. Uppsamlare och utkast fungerade bra och den hade framhjulsdrift vilket gjorde klippningen smidig. Handtaget kunde justeras och vickas i sidled. Nackdelen var att motorn var svårtstartad. Dock hade den bra säkerhetsfunktioner.

Testplaceringar:

 1. Honda HRX 476C1 VYE
 2. Husqvarna  LC 48VE   Hitta bästa pris
 3. Klippo Cobra S   Hitta bästa pris

Källa: Vi i Villa


 

Råd & Rön 2013-03-18

Råd och Rön har genomfört ett test mellan olika el- och bensindrivna gräsklippare. Eldrivna gräsklippare är skonsammare mot miljön och man kan spara på både drift och inköp då de brukar kosta hälften av vad de bensindrivna gör.

Testresultat elgräsklippare

Elgräsklipparen som fick högst poäng i testet var Viking ME 339. Detta berodde framför allt på att den var mycket lätt att hantera och klippte gräs av olika längder tillfredsställande. Den klarade även att klippa blött gräs och tjockt ängsgräs i kanter och i sluttningar. Den kostade tusen kronor mer än Bosch Rotak 37 som kom på andra plats i testet. Även den klippte mycket bra. Båda gräsklipparna hade en uppsamlare med mulcherfunktion – vilket är bra om vill gödsla sin gräsmatta.

Bensindrivna gräsklippare

Bland bensindrivna gräsklippare var Husqvarna R 145 SV testets dyraste klippare. Men den levde inte upp till förväntningarna – den klippte sämst av alla. Å andra sidan fanns Stiga Combi 48S som var den billigaste och klippte även tjockt ängsgräs utmärkt. Men den var lite bökig att förvara över vintern.
Om man efter vintern vill klippa sin vildvuxna gräsmatta, finns det bara två gräsklippare som kunde ge den en match: Gardena 380c och Husqvarna 540. Båda klarade långt gräs och även blött gräs utan problem. Al-Ko 470 BRV Premium, som slukade mest bensin av alla, kostade fyra gånger mer än testvinnaren Stiga Combi 48S.

 

Testplaceringar Bensingräsklippare:

 1. Stiga Combi 48S
 2. Gardena 380c och Husqvarna 540
 3. Husqvarna R 145 SV

Testplaceringar Elgräsklippare:

 1. Viking ME 339
 2. Bosch Rotak 37

Källa: Råd & Rön


 

Smartson 2012-08-06

Gräsklippare är mycket viktiga när sommarvärmen gör att gräset växer så det knackar.  Det finns en hel armé av modeller, alltifrån enkla cylinderklippare till stora åkgräsklippare för flera tusen. Smartson har tittat på modeller med mulcherfunktion och uppsamlare. En mulcher klipper sönder gräset i mindre bitar som sedan sprids över gräsmattan. Det sönderklippta gräset fungerar som gödsel så man slipper tömma några behållare utan bara låter det ligga. Om gräsklipparen har en uppsamlare kan den du i stället tömma gräset var du vill.

Under testerna fastnade mycket gräs på maskinernas bakhjul och den enda maskin som inte råkade ut för det var Husqvarna LC 48V. De flesta maskiner hade ett reglage för att anpassa gångfarten, men Toro Recycler 55 AD var den enda  som anpassade farten automatisk till gångfart och stannade när man stannade.

Vinnaren av testet var Honda HRX476C1 VYE med motivering att gräsklipparen var en smidig och stark maskin med många finesser, så som en steglöst gasreglage och ett ergonomiskt handtag som kunde ställas in i flera lägen. Knivarna stoppades direkt om man ville tömma uppsamlaren eller körde över grus. Den är dock ganska tung och priset är högt.

Andraplatsen gick till Toro Recycler 55 AD –  för den automatiska anpassningen till gångfart samt att den gav en bra klippning. Nackdelen med Toro var att höjdinställningen var bristfällig, samt att den inte var ergonomisk.

På tredje plats kom Husqvarna LC 48V som var mycket lättanvänd och enkel att rengöra. Nackdelen med denna gräsklippare var att den var svår att manövrera och klippte dåligt intill väggar och höga häckar.

 Testplaceringar:

 1. HRX476C1 VYE
 2. Toro Recycler 55 AD
 3.  Husqvarna LC 48V

Källa: Smartson

 


Köpråd Gräsklippare

Typer av gräsklippare

Rotorgräsklipparen
har idag blivit den vanligaste gräsklipparen. Denna slår av grässtråna utan något motstål, detta sker i stället med hjälp av en eller flera knivar som roterar i horisontalt.

Cylindergräsklippare
har en roterande kniv som klipper av grässtråna mot en underkniv som sitter fast, jämfört med rotorgräsklipparen som slår av gräset. Cylindergräsklipparen passar mindre gräsmattor, upp till 400 m². Den kan också användas för att komplettera en bensin- eller eldriven gräsklippare i svåråtkomliga ytor.

Robotgräsklippare
är en automatisk gräsklippare som klipper gräs inom ett område som begränsas av en kabel med radiosignal. Roboten uppfattar radiosignalen som ett osynligt staket och rör sig inte utanför begränsningsområdet. Robotgräsklippare söker själv upp sin laddstation för att ladda sina batterier. Det finns även robotgräsklippare  med solcellsdrift.

Elektrisk gräsklippare
blir allt vanligare. De flesta elektriska gräsklippare är avsedda för gräsmattor i storlek av 350 till 600 m². Det finns gräsklippare med uppladdningsbara batterier och modeller med sladd.

Åkgräsklippare
kan även kallas trädgårdstraktor eller gräsklippartraktor. Detta är en motordriven traktor som man sitter på och kör. Den har oftast en rotorgräsklippare och är bakaxelstyrd. Klippaggregatet sitter under gräsklipparen.

Frontrotorgräsklippare
är en stor rotorgräsklippare som har klippaggregat monterat framtill, för större klippbredder upp till två meter. Den är vanligtvis bakhjulsstyrd med framdrivning på framhjulen eller fyrhjulsdrift.

Zero turner gräsklippare
är en rotorgräsklippare med endast två hjul. Den styrs med sladdstyrning, där ena hjulet låses och det andra drivs framåt , alternativt bakåt. Styrningen gör det möjlig för maskinen att svänger runt sin egna axel, därav namnet Zero turner.

Gräsklippare med luftkudde
svävar på en luftkudde och man behöver inte använda lika mycket kraft som med en cylindergräsklippare. Gräsklippare med luftkudde erbjuder ett lätt och snabbt sätt att klippa gräset och är idealisk för att klippa mindre gräsmattor och svårklippta områden.

 

Vad ska man tänka på när man ska välja en gräsklippare?

Främst ska du tänka på hur stor yta du ska klippa och hur gräsmattan är beskaffad  – dvs. om den är tät, ojämn, om det finns kullar och sluttningar osv. Du bör tänka på hur mycket du kan röra på dig. Gräsklipparen ska vara lätt att underhålla och rengöra. En bra manual underlättar. Undersök om gräsklipparen är tålig mot repor och rost. Gräsklipparen ska vara lätt att fälla ihop och transportera. Tänk på hur stort förvaringsutrymme den kräver om du ska transportera den mellan huset och sommarstugan till exempel. Se till att klipparen erbjuder ett bra grepp och arbetsställning och att handtaget kan justeras på ett ergonomiskt sätt.

Gräsuppsamling

Det är vanligt att man har en gräsuppsamlare på sina gräsklippare. Där samlas det klippta gräset upp och kan användas som kompost. Problemet med uppsamlare uppstår när man klipper fuktig gräs, det sväller nämligen och kan täppa igen uppsamlaren. Dock behövs ingen gräsuppsamlare om gräsmattan klipps tillräckligt ofta och inte hinner bli så högt. Med ett sidoutblås sprids klippet ut över gräsmattan igen. Det fungerar som en naturlig gödsel. Det gör att gräsmattan inte behöver konstgödslas för ofta.

Säkerhet

Nyare modeller av gräsklippare har bra säkerhetsdetaljer. Om man till exempel tappar taget om gräsklipparen ska motor och kniv stannar inom 3-5 sekunder. Detsamma ska ske om man trillar av en gräsklippartraktor – då ska motorn stanna direkt.

Gräsklippare och buller

Att en gräsklippare låter ganska mycket när de körs är ingen nyhet. Det är motorn och knivarnas rotation som skapar bullret, men utvecklingen har gått framåt och bullernivån hos moderna gräsklippare är mycket lägre än hos äldre maskiner. Om du har möjlighet välj en gräsklippare som bullrar så lite som möjligt – under 70 decibel är att rekommendera, alternativt att du köper en elektrisk gräsklippare.

Miljön och gräsklippare

Den mest miljövänliga gräsklipparen är en handdriven cylindergräsklippare. Men om gräset är långt eller blött kan det vara en riktig utmaning att klippa. Bensin- och eldrivna gräsklippare klipper snyggt och jämnt, men där finns också fördelar och nackdelar. Eldrivna gräsklippare går tystare än de bensindrivna och släpper inte ut några avgaser. Om vill man vara riktigt miljömedveten så gäller det att undersöka vilken sorts el man använder.

Underhåll och Service

Att underhålla gräsklipparen är ett måste om du vill att den ska fungera klanderfritt i många år framåt. Underhåll och service på gräsklippare är mycket viktigt.
Det hjälper mycket att bara att rengöra och tömma gräsklipparen inför varje vinterförvaring för att ha en fräsch gräsklippare till nästa vår. Undersök lite i användarmanualen. Det är ganska lätt att byta olja själv på gräsklipparen eller avhjälpa fel när den inte startar. Det är att rekommendera regelbundet underhåll av motordrivna gräsklippare, det reducerar miljöpåverkan avsevärt.

Om du ska köpa en ny gräsklippare, provkör den gärna innan du bestämmer dig. Kontrollera att det finns reservdelar och bra garantiåtaganden från tillverkarens sida.

Hur man använder en gräsklippare

1. Använd rätt bränsle.

2. Om du har en tvåtaktsmotor i din gräsklippare, måste du blanda bensin och olja enligt användarmanualens anvisningar.

3. Leta reda på primer knapp på din gräsklippare, och tryck på den 3-5 gånger för att pumpa bränsle in i förbränningskammaren.

4. Ta tag i startlinan och dra den tillbaka mycket snabbt för att starta motorn. Se till att choke funktionen är avstängd. Din gräsklippare bör starta direkt.

5. Om din gräsklippare har choke funktion, använd den för att värma motorn, men var försiktig med att inte flöda motorn med för mycket bränsle.

6. Börja med gräsklippningen.

7. Låt inte barn köra eller leka med gräsklippare och använd ordentliga skor när du ska köra den.

8. Stäng av motorn ordentligt innan du ska lyfta maskinen, för att tillexempel göra rent från gräs som fastnat under gräsklipparen.