Test Grästrimmer

Grästrimmers är ett trädgårdsverktyg för att klippa gräs på ställen som inte kan nås med en vanlig gräsklippare. Grästrimmers har en elmotor kopplat till en snurra med en bit plastråd, plasttrådspole eller en roterande plastkniv som är tillräcklig snabb för att skära genom både gräs och ogräs. Det används ofta för att finjustera gräsklippningen.

Grästrimmers är mycket användbara för att klippa gräs  intill väggar, staket, sittbänkar, runt träd och buskar. De är mycket användbara för att skära av långa och grova grässtrån. Vi har sammanställt de oberoende tester som gjorts utav grästrimmers och utsett vår bäst i test grästrimmer.

Bäst i test Grästrimmer

Bäst i test grästrimmer

Vårt bäst i test grästrimmer Bosch ART 26Li

Vinnaren i vårt grästrimmer test är Bosch ART 26Li som är en uppladdningsbar trimmer med ett batteri på 18V och som använder plastknivar istället för tråd för att skära med, vilket är en klart överlägsen metod när det gäller att trimma gräs och annat i trädgården. Bosch ART 26Li har en stark motor så den skär genom både ogräs och rotskott. Vikten är låga 2,4 kg så man kan använda den ett bra tag utan att bli trött i armarna.

 

 

 

Bosch ART 26LiGardena AccuCutRyobi RLT36Husqvarna 122CBosch ART 23 Li
KlippsystemPlastknivarPlastknivarTråd 1,5 mm diameterTråd 2 mmPlastknivar
Batteridriven
Spänning18V18 V36 VEffekt: 600 W14,4 V
Uppladdningstid180 min180 min100 min180 min
Arbetsbredd26 cm23 cm33 cm40 cm23 cm
Skaftlängd115 cm120 cm80-114 cm (teleskop)
Vikt2,4 kg2,4 kg3,9 kg4,4 kg2,4 kg
FunktionerExtrahandtag, Plantskyddande bygel, Vridbart trimhuvud, TeleskopskaftVridbart och justerbart trimhuvud, Laddningsindikator, Bygel för växtskydd, Justerbart skaftVariabel hastighet, Ergonomiskt handtag, PlantskyddBensindriven, Lågt motorljudTeleskopskaft, Vridbart trimhuvud, Bygel för växtskydd, Trimmar 1000 löpmeter per uppladdning
Testvinnare
bäst i test crosstrainer
CirkaprisCirkapris: 1300 kr
Hitta bästa pris
1200 kr
Hitta bästa pris
2300 kr
Hitta bästa pris
1300 kr
Hitta bästa pris
1300 kr
Hitta bästa pris

Testkällor

Råd & Rön 2014-05-21

Sladdlösa grästrimmers är praktiska för att ta bort det som gräsklipparen inte klarar av i gräskanter, intill väggar och staket. Råd och Rön testade nio olika grästrimrar med priser från 400 till 1400 kronor.

Resultatet av testet

Det flesta klippte vanligt gräs med gott resultat. Dock fastnade de flesta trimrar i högt gräs och kraftig vegetation. Bäst i test blev Gardenas Easy Cut Li-18/23R då den klarade alla slags gräs. Hemligheten var att grästrimmern hade en plastkniv istället för plasttråd – som de flesta trimrar har. Knivar fanns också på Bosch Art 26 LI. Knivar är i allmänhet bättre än tråd, eller trådspolar, som lätt kan trassla in sig.

Gardenas Easy Cut Li-18/23R var en de dyrare trimrarna och kostade cirka 1 250 kronor. Nackdelen var att det tog 5 timmar för den att laddas upp och kunde sedan bra köras i 19 minuter. Gardenas Easy Cut Li-18/23R var den tyngsta trimmern i testet – 2,8 kilo. Clas Ohlsons Cotech LXC GT18 hade det blygsamma priset 800 kronor och kom på en hedervärd andra plats. Denna grästrimmer hade den bästa batteritiden och kunde köras 21 minuter efter en laddning på 40 minuter. Batteriet och batteriladdaren kunde användas till flera andra maskiner i Clas Ohlsons LXC-serie. Man kan – utöver Clas Ohlsons Cotech LXC GT18 – ha batteriet till olika sågar, slipmaskiner och borrmaskiner från Clas Ohlsson. Cotech LXC GT18 är definitivt prisvärd.

Tredjeplatsen gick till Bosch Art 26 LI. Detta var främst på grund av den kraftfulla plastkniven, bra prestanda, lågt ljud och effektiva vibrationer. Nackdelen var att detta var den dyraste grästrimmer i testet. 1 400 kronor fick man betala för den.

Testplaceringar:

  1. Gardena Easy Cut Li-18/23R    Hitta bästa pris
  2. Clas Ohlsons Cotech LXC GT18
  3. Bosch Art 26 LI   Hitta bästa pris

Källa: Råd & Rön

 


Hus och hem 2012-05-29

Om man vill slippa buller, avgaser och trassel med sladdar när man trimmar gräset, då är det batteridrivet som gäller. Hus & Hem har testat åtta grästrimmrar. Testet genomfördes i en stor trädgård med olika hinder som tjockt gräs med tätare grästuvor. Modellerna betygsattes med kriterier som design, kvalitet, funktioner, kapacitet och prisvärde.

Testvinnaren blev Ryobi RLT36 trots det höga priset på 2 500 kronor. Den var mycket smidig och ergonomisk att använda. Handtaget hade en bra utformning och kunde vändas om man var vänsterhänt. Gasreglage och knappar hade bra storlek och placering. Den hade automatisk utmatning av tråd vilket fungerade perfekt under testet. Klippbredden var väl tilltagen och den hade ett kraftfullt batteri.

Stiga SGT 2220 var lätt att hantera efter en enkel montering. Trimmern klippte bra och effektivt och fick därför en andra plats i testet. Den hade bra inställningsmöjligheter på handtaget och klippaggregatet. Om man ville ändra aggregatets vinkel fanns det en spärr som kunde tryckas ned med foten, då behövde man inte böja sig. En nackdel var att den saknade säkerhetsknapp för vänsterhänta. Det var även svårt att få loss batteriet om man hade små händer. Den hade ett relativt överkomligt pris på 1 200 kronor.

Gardena AccuCut 400 Li fick tredjeplatsen och kostade 1 100 kronor. Det var en ganska lätt trimmer med bra inställningsmöjligheter. Den hade ett stort handtag som kunde justeras i olika vinklar. Den gav en bra klippresultat vid lättare gräs. Om man klippte  grovt gräs eller grästuvor var Gardena AccuCut 400 Li rätt svag. Till skillnad från de andra grästrimmrarna hade den en plastkniv som var enkel att byta. Teleskopröret var något kort för långa personer och gasreglaget satt för långt bak på handtaget. Trimmern saknade en säkerhetsknapp för vänsterhänta.

Källa: http://www.husohem.se/Konsument/Kopguider/Test-Grastrimmer/

Testplaceringar:

  1. Ryobi RLT36    Hitta bästa pris
  2. Stiga SGT 2220
  3. Gardena AccuCut 400 Li   Hitta bästa pris

Källa: Hus och Hem

 

 


Vi i Villa 2011-08-01

Vi i Villa har testat grästrimrar av kända tillverkare. De flesta maskiner klarade testet på ett tillfredsställande sätt och det fanns bara små skillnader i tekniken och egenskaper.

Testvinnaren blev Bosch ART 26Li som kostade ungefär 1 395 kronor. Detta var en mycket kompetent och stark grästrimmer. Den hade ett kraftig batteri på 18V och klippte med plastkniv  Det gick att vinkla trimmerhuvudet till 90 grader. Fördelarna var den fina ergonomin och att den laddade snabbt. Motorn var mycket stark och den klarade av att skära tjockt ogräs och i små rotskott. Den hade en lagom vikt på 2,4 kg. Nackdelen var att vid monteringen fick skyddskåpan tryckas fast med våld.

På andra plats kom Gardena AccuCut 450Li som kostade runt 1 349 kronor och var en effektiv grästrimmer. Även den hade ett batteri på 18 volt och klippte med plastkniv. Fördelarna var att trimmern var klar att användas direkt efter uppladdningen. Den hade en axel med dubbla hjul som användes när man skulle klippa med vinklat trimmerhuvud. Batteriet hade ingen laddare utan anslöts direkt till eluttag. Plastknivarna klippte tjockt ogräs och små rotskott utan problem. Nackdelen var att den kändes lite tung att arbeta med då den hade en vikt på 2,8 kg.

Stiga SGT 2220 A kostade cirka 1 195 kronor och fick bra betyg främst för att den var mycket ergonomisk. Batteriet var lite kraftfullare än de flesta med 20 volt. Den klippte med nylontråd  vilket skapade en mer oprecis trimning.
Fördelar var att trimmern var klar att användas direkt efter en kort uppladdning av batteriet. Nylontråden den använde var det tunnaste i laget och därför var Stiga SGT 2220 A bäst på vanligt gräs och tunnare ogräs. Grästrimern hade en låg vikt – 2,2 kilo.

Testplaceringar:

  1. Bosch ART 26Li    Hitta bästa pris
  2. Gardena AccuCut 450Li   Hitta bästa pris
  3. Stiga SGT 2220 A

Källa: Vi i Villa

 


 

Köpråd grästrimmer

Grästrimmer

Typer av grästrimmers

Elektriska trimmers med sladd

Elektriska grästrimmers som kommer med strömkabel. De är relativt billiga och lätta att använda. Det är ett bra val för mindre trädgårdar och små gräsytor, även om man kan trassla till sig med kablarna ibland.

Sladdlösa grästrimmers

Sladdlösa grästrimmers är batteridrivna. De är flexibla och bra för mer omfattande arbeten i större trädgårdar, men användningen är begränsad till en laddning i taget.

Bensin- och dieseldrivna grästrimmers

Dessa drivs med en liten bensin- eller dieselmotor. Bensin- och dieseldrivna grästrimmers är kraftfulla och bra för stora trädgårdar – till och med parker. De är mer robusta för att klara tyngre och längre arbeten. Du kan använda dem var som helst eftersom det inte finns något batteri som begränsar användningstiden. De är dock oftast det dyraste alternativet.

 

Hur man använder en grästrimmer

1. Följ tillverkarens anvisningar om val av bränsletyp om du arbetar med diesel- eller bensindrivna grästrimmers. Små motordrivna verktyg som grästrimmers kräver en speciell blandning av bensin och olja för att fungera.

2. Sätt på skyddsglasögon och arbetshandskar innan du slår på maskinen. Det är alltid en bra idé att bära en långärmad tröja och långbyxor vid trimning.

3. Kontrollera om det finns några skador på maskinen innan användning.  Det kan finnas lösa bultar eller skruvar eller att det saknas bitar av plastkniven. Inspektera att stänkskyddet är helt eftersom det är viktigt att skydda sig från skräp och splitter ifall plastkniven går sönder.

4. Starta maskinen. Tryck på bränslereglaget försiktig för att öka knivens hastighet gradvis tills trimmerns kniv klipper av gräset effektivt.

5. Underhåll av grästrimmerns trådspole: Håll trådspolen eller plastkniven i en längd av 15 till16 centimeter för optimal skärning och säkerhet. Se till att hålla grästrimmern bara nära det gräs som ska klippas.  Undvik att piska kniven eller tråden mot hårda ytor som asfalt, cement, tegel eller trädgårdsstenar.

6. Håll en jämn klippning för att trimma runt alla områden där gräsklipparen inte når.

7. Rengör grästrimmern från gräs efter varje användning. Kontrollera att det inte finns lösa delar, bultar eller skruvar. Skruva åt dessa om det behovs.

 

Vad man ska tänka på när man köper en grästrimmer

1. Roterande skärhuvud

Om du har en gräsmatta omgiven av jordkanter, använd en grästrimmer med ett roterande huvud. Med roterande skärhuvud kan du ändra vinkeln för att klippa horisontellt stående gräs eller vertikalt gräs mot en vägg. Du kan också skära vertikalt mot en väg eller jordkant utan att behöva byta läge på handtaget. I vissa modeller kan du ändra skärhuvudets vinkel  för att klippa hängande växter också. Vissa grästrimmers kan läggas helt platta för att klippa under sittbänkar till exempel.

2. Fler handtag

Fler handtag är mycket användbara för att hålla grästrimmern stabilt. Se till att det finns dubbla handtag för båda händerna. Det ger bra ergonomi och bättre kontroll av skärhuvudet.

3. Teleskophandtag

Detta gör att man kan justera längden på skaftet för att passa olika kroppslängd och undvika att användaren böjer sig. Man ska kunna hålla maskinen bekvämt med skärhuvudet parallellt med marken.

4. Batterier

De flesta sladdlösa grästrimmers har batterier. Kontrollera gärna laddningstider, eftersom vissa tar mycket längre tid än andra att laddas upp. Litium-ion batterier är generellt dyrare men har en längre livslängd och kortare uppladdningstid.

5. Stänkskydd

Grästrimmers har ett stänkskydd som kan roteras på plats framför skärhuvudet för att förhindra skador på växter och på användaren. På vissa modeller används stänkskyddet som en avgränsare för att skära längs en vertikal kant till exempel.

6. Utbytbara trådspolar/knivblad för grästrimmer

Grästrimmers har ju en skärande nylontråd som gör själva kapningen av grässtråna. Men denna slits snabbt och trådspolarna måste ersättas. Ett billigare alternativ är att köpa nylontråd och väva in det i trådspolen själv. Att väva in tråden i trådspolen kan vara en svår och tidskrävande uppgift så det är en avvägningssak.

Vissa grästrimmers har en utbytbar plastkniv i stället för nylontråd, av samma typ som en gräsklippare. Utbytesknivblad finns hos välsorterade byggvaruhus. Originaldelar  kan också beställas genom att kontakta tillverkaren.

7. Olika system för trådutmatning

Bump-feed trimmers

Dessa trimmers har en knöl på undersidan av skärhuvudet. Om man stöter knölen på marken kommer det matas ut mer nylontråd.

Automatisk trådutmatning

Dessa trimmers kan mata ut nylontråd automatiskt när den slits ut och blir kortare.

Manuell trådutmatning

Generellt ska man dra ut mer nylontråd ur plasttrådspolen i grästrimmern manuellt när den slits ut.

 

8. Enkel eller dubbel skärtråd

Enkel tråd

Mindre grästrimmers har i allmänhet en enda skärtråd. Tråden är hård – vilket krävs för att den ska klippa effektivt – annars skulle tråden bara borsta ovanför gräset, istället för att klippa det.

Om tråden är styv är det ganska stor risk att den går sönder av hastigheten om den träffar ett hårt föremål, som till exempel en sten eller en staketstolpe. Om tråden bryts av mycket nära plasttrådspolen kommer grästrimmern inte att kunna mata ut mer nylontråd. Detta innebär att man måste stanna trimmern och ta ut tråd från plasttrådspolen manuellt.

Små grästrimmers med enkel tråd är rekommenderade för lättare gräs, enkel tråd kommer inte att klippa grästuvor eller tjockt ogräs.

Grästrimmers med dubbla trådar

Större grästrimmers har ofta dubbla trådar. Detta innebär att de kan skära genom gräs snabbare. Tråden kan vara antingen av samma typ som finns i mindre grästrimmers eller tjockare och tvinnade.

Grästrimmers med dubbel tråd har samma problem när tråden bryts av nära trådspolen, men om en tråd går av kan den andra fortsätta klippa.


9. Knivar

Grästrimmers med plastknivar trasslar inte på samma sätt som plasttrådspolar . Det betyder att du aldrig har några trådutmatningsproblem. Platskniven monteras direkt på en hållare i det roterande skärhuvudet. Nackdelen är om du träffar hårda föremål eller kanter som till exempel staket och trädgårdsmöbler, då kan knivbladet nötas ut snabbare och gå sönder.