Test Robotdammsugare

Robotdammsugare kan vara en ovärderlig hjälp i hemmet om man har begränsat med tid att städa sitt golv. En robotdammsugare är en självgående elektrisk dammsugare. De flesta robotdammsugare har formen av en låg cylinder för att kunna rulla in under möbler. Sugeffekten hos dessa robotdammsugare är relativt låg jämfört med vanliga dammsugare, men det brukar kompenseras med ett system av borstar som sopar och samlar smuts nära insuget. Konsumenttester.se ger dig här vårt bäst i test robotdammsugare där vi sammanställer ett flertal olika tester och ger även köpråd för robotdammsugare så väl som prisjämförelser. Nedan kan ni läsa mer om vårt bäst i test robotdammsugare.

Bäst i test Robotdammsugare

Bäst i test robotdammsugare Neato XV25

Bäst i test robotdammsugare Neato XV25

Vår testvinnare är Neato XV25. En robotdammsugare som både sopar rent, navigerar runt alla dina möbler och hittar tillbaka till sin laddningsstation utan problem. XV25´an särskiljer sig från de flesta av konkurrenterna genom att den helt enkelt är bäst på att få upp smutsen ifrån golvet. Dessutom har den en stor dammbehållare som även är lätt att tömma. En nackdel som man bör fundera kring är att den är aningen högre än vissa av de andra modellerna – 10 cm.

Till bästa budgetval har vi utsett Hoover RBC003 som även den ger ett bra städresultat tack vare sina dubbla rullborstar och det faktum att den dammsuger även när den backar. Hoover RBC003 kommer till ett klart överkomligt pris och den förtjänar därför utmärkelsen bästa budgetval. Nedan kan ni läsa mer om vårt bäst i test robotdammsugare.

 

Neato XV25Hoover RBC003iRobot Roomba 780LG Hom-Bot VR6270LVMBiRobot Roomba 581
Damm- behållare0,66 liter0.5 liter0,26 liter0,6 liter
Vikt3,9 kg3,2 kg3,8 kg3 kg3,6 kg
HEPA-certifierad
Ljudnivå70 dB60 dB60 dB60 dB52 dB
Max lokalyta300 m2200 m280 m280 m2
Mått (BxHxD)33 × 10 × 32 cm32 × 9 × 32 cm35 × 9 × 35 cm34 × 9 × 34 cm34 × 9 × 34 cm
Batteritid1,5 timmar1 timme2,5 timmar1,6 timmar1,5 timmar
Automatisk laddning
Laddnings- tid2 timmar3 timmar3 timmar3 timmar3 timmar
FunktionerDisplay, Timer, Schemaläggning, Trappsensor, Husdjursanpassad, LaserpositioneringFjärrkontroll, Trappsensor, LCD-Display, Infraröd navigering, 7 olika städprogramHusdjursanpassad, Trappsensor, Display, Timer, Fjärrkontroll, 2 års garantiFjärrkontroll, Timer, DisplayTystgående, Husdjursanpassad, Schemaläggning, Trappsensor, Display, Virtuella väggar, Fjärrkontroll, 2 års garanti
Cirkapris3800 kr
Hitta bästa pris
1900 kr Hitta bästa pris4400 kr
Hitta bästa pris
6500 kr
Hitta bästa pris
4600 kr
Hitta bästa pris
Test- vinnare
bäst i test crosstrainer
bästa budgetval

Testkällor

Aftonbladet 2014-03-05

Aftonbladet har testat åtta olika robotdammsugare och de var inte imponerade. Robotdammsugare har fortfarande sina begränsningar. De har fortfarande dålig sugeffekt och de kan inte hantera grovsmuts. Smutsbehållaren måste tömmas ofta och de kan inte ta sig överallt i huset.

Vissa av dammsugarna i testet hade fortfarande vissa barnsjukdomar i sina sensorer som till exempel Dirt Devil som reagerade på färgskillnader och vägrade gå på olikfärgade golv. Andra modeller som Moneaul 7700 hade inte fallsensorer och kunde lätt ramla nedför trapporna.

Testresultat

I testet klarade Neato XV25 att sopa klanderfritt även i hörn och kanter, men detta var en av dyraste robotdammsugarna med sina runt  5 500 kronor. Den navigerade utan att stöta på möbler och inredning och klarade att hitta tillbaks till sin laddstation utan problem.  Den väger 3,9 kg och är därmed en av de största robotdammsugarna i testet. Den enda nackdelen den hade var att den inte kunde komma under till exempel soffor eftersom den var ganska hög – 10,2 cm.

På andra plats kom Hoover RBC 003 som hade ett mycket bra pris på cirka 2 500 kronor. Den var mycket mindre och lägre än Neato XV25 med sina 8,5 cm. Den gav ett bra städresultat  eftersom den hade dubbla rullborstar och dammsög även baklänges. Nackdelarna var att den hade ett vinande ljud och att utblåset var placerat på ett sätt som blåste upp dammpartiklar från golvet när robotdammsugaren svängde.

iRobot Roomba 780 gav också ett bra städresultat, och kunde dessutom prata om den fick tekniska problem. Den hade en sensor för extra smutsiga partier och en timer för att ställa in städschema. En rabattkod ifrån Ellos sänker ditt pris på robotdammsugare och du hittar alla rabattkoderna på vår sajt.

Testplaceringar:

 1. Neato XV25   Hitta bästa pris
 2. Hoover RBC 003   Hitta bästa pris
 3. iRobot Roomba 780   Hitta bästa pris

Källa: Aftonbladet


Råd & Rön 2013-11-11

Råd & Rön har testat 18 olika robotdammsugare. Vitsen med en robotdammsugare är att den sköter vardagsstädningen när man inte är hemma. Det fanns modeller som klarade det bra om de programmerades rätt – i bästa fall kunde man till och med ställa in vilka dagar som den skulle städa. Det fanns också modeller som klarade att gå tillbaka till sin laddstation själva, när de var klara med dammsugningen. Det fanns dock bara fyra modeller i testet som hade denna funktion.

Robotdammsugarna hade olika sätt för att navigera runt. De enklaste modellerna körde helt enkel in i föremål och väggar tills de lärt sig hur rummet såg ut. Andra modeller hade avancerad navigationsutrustning och kunde skanna rummet  med sina sensorer och kameror  innan städningen skulle påbörjas.

Testresultatet

Att dammsuga under soffa, mattor och sladdar var ett stort problem för alla robotdammsugare som testades. Ingen av modellerna var högre än 10 centimeter och den som hade lägsta höjden – och var bra för att komma under soffor till exempel – var Philips FC8802/01 EasyStar. Diametern på de flesta robotdammsugarna var mellan 27 och 39 centimeter – där de bredaste kunde fastna mellan stolsben. De flesta hade problem med att göra rent vid kanter och hörn och endast Hom-Bot 6270  från LG och Hoovers RBC003 klarade detta galant. Däremot var det bara Neatos XV-15 som kunde klarade av att dammsuga en Wiltonmatta. De flesta robotdammsugarna kunde inte heller plocka upp allt djurhår.
Endast de dyrare dammsugarna hade en tömningsstation dit de kunde åka för att tömma av damm.

En nackdel med nästan alla robotdammsugarna i testet var att de drar mycket ström i stand by läge. Den som förbrukade minst ström var Philips FC8802/01 EasyStar med 0,6 watt medan Samsungs robotdammsugare förbrukade uppemot 10,8 watt. EU-normen för hushållsapparater är 1,0 watt.

Testplaceringar:

 1. LG Hom-Bot 6270      Hitta bästa pris
 2. Hoover RBC003   Hitta bästa pris
 3. Neato XV-15   Hitta bästa pris

Källa: Råd & Rön


Aftonbladet 2013-12-02

Aftonbladet testade sju olika robotdammsugare. Priserna rörde sig från den billigaste, Philips EasyStar FC8802/01, för ungefär 2000 kronor till en av Philips toppmodeller HomeRun FC9910/01 för cirka 7000 kronor.

Generellt visade testerna att de större och dyrare robotdammsugarna hade bättre sugeffekt och längre batteritid. Nackdelen var att vissa av robotdammsugarna var lite för stora, som Neato XV 25 som var 10,2 cm. Detta var dubbelt så högt som Philips EasyStar FC8802/01 – den billigaste dammsugaren i testet. Detta hindrade den från att komma under soffor och andra låga möbler. Å andra sidan gjorde Philips EasyStar FC8802/01 ett ganska dåligt städjobb.

Neato XV25 var den enda robotdammsugare som städade verkligen rent. Den navigerade utan att stöta i något och klarade kanter och hörn utan problem. Dessutom var den mycket enkelt att tömma.

Roomba 780 var också en mycket kompetent robotdammsugare. Den hade en dammsensor för att hitta extra smutsiga områden själv. Roomba 780 är ganska hög och det gjorde att den inte kom under låga möbler. Däremot klarade den att klättra över trösklar. Men när den väl hade kommit in i ett annat rum klarade den inte av att hitta tillbaka till sin laddstation.

Philips HomeRun var den dyraste robotdammsugaren i testet. Den hade flera olika sensorer som skannade och lagrade hur de olika rum såg ut. Den hade ett läge för att hitta och ta sig över trösklar, men trösklarna fick inte vara högre än 1,5 centimeter. På samma sätt som Roomba 780 hade den förmågan att hitta ytterligare smuts och ta itu med lite större skräp. Nackdelen med Philips HomeRun är att den var till och med lite högre än Neato XV25.

Testplaceringar:

 1. Neato XV25   Hitta bästa pris
 2. Roomba 780   Hitta bästa pris
 3. Philips HomeRun FC9910/01   Hitta bästa pris

Källa: Aftonbladet


SVT 2013-05-27

SVTs Plus har testat tre nya robotdammsugare i olika prisklasser. Den billigare Philips Easy Star för ca 1275 kronor, i  mellanklassen Samsung Navibot Silencio 8895 ca 3250 kronor samt den dyrare Neato XV-15 för ca 3990 kronor.  Robotdammsugarna testas på tre olika mattor och golv där man strött  damm, kokt ris och djurhår.

Sugförmåga

Både Neato XV-15 och Samsung Navibot Silencio suger upp dammet utan problem, men den billigare Philips Easy Star verkar mer eller mindre bara vispa runt dammet och kör fast vid mattkanterna. Kokt ris, som klibbar lätt, var det ingen av de ovannämnda robotdammsugarna som klarade av att suga upp. Samsung Navibot är effektiv på att ta upp djurhår med sina borstar, Neato XV-15 klarar det ganska bra, men Philips Easy Star lyckas inte med uppgiften och fastade ofta.

Navigationsförmåga

Vissa robotar är bättre på att hitta runt och dammsuga i hörn och kanter.  För det här testet har man lagt ut några högar med mjöl ute på hårt golv. Samsung Navibot var snabbast på att hitta högarna med sina smutssensorer, dock gjorde den inget bra jobb när den sög upp mjölet. Neato XV-15 tog tid på sig att hitta smutsen men å andra sidan gjorde Neato XV-15 ett grundligt jobb när den städade upp mjölet. Philips Easy Star hittade mjölhögarna sist av alla och tog inte upp all mjöl.

Hinder

Den billigare Philips Easy Star kunde inte köra över trösklar och mattkanter. Sladdar var där den fastnade helt. Samsung Navibot  hade inga problem att ta sig upp på mattor och undvek att köra på sladdar. Neato XV-15 klarade de utsatta hinderna bäst. Den klättrade över trösklar och mattor – men sladdar var den mindre bra på.

Sammanfattningsvis var Philips Easy Star den billigaste robotdammsugaren i testet och den allra sämsta. Den är mer lämpad för hårda och släta golv samt öppna ytor. Sugeffekten var ganska dålig också. Den klarade inte en normalt svenskt hem med mattor, lister och kanter. Neato XV-15  och Samsung Navibot  är bättre på att navigera genom hinder, dock är Neato XV-15 bäst på att göra en grundlig golvrengöring.

Källa: SVT


IDG 2012-12-19

PC för Alla genomförde ett test av sex olika robotdammsugare i prisklasser från 1 500 kronor till 5 500 kronor. För att utmana robotdammsugarna hade man förberett en testbana med mjöl, strösocker och makaroner. Man utvärderade också hur väl de kunde orientera sig i rummen och hantera hinder som mattor, trösklar, hörn och stolsben.

Om man förväntar sig att man ska kunna lämna en robotdammsugare helt åt sig själv medan man tittar på tv finns det risk att man blir besviken. Men det finns stora skillnader i hur pass bra de olika robotdammsugarna hanterar städningen. Maskinen som fick högst poäng och därmed blev testets vinnare, är Neato XV-25. Denna var den dyraste robotdammsugaren (5 600 kr), och för det fick man verkligen rent där den passerade. Den var noggrann med hörn och kanter. Tyvärr fanns det en nackdel – det höga ljudet från motorn.

Andraplatsen gick till Irobot Roomba 780 som hade väl beprövad teknik och avancerade sensorer.  Den hade också en bra uppsugningsförmåga. Den tog sig över trösklar galant, även om den endast hade en enda roterande borste – jämfört med de andra robotdammsugarna i testet som hade två. Irobot Roomba 780 gjorde rent hus med alla makaroner, mjöl och socker. Nackdelen är att den körde in lite i möbler och inredning ibland. Priset var runt 4700 kronor.

Tredjeplaceringen gick till  Samsung Navibot S som var snabb med att klara städuppgiften. Det var tystgående och hade också avancerade sensorer som kartlade olika rum för att planera effektiva städmönster. Dock hade testmodellen problem med att hitta tillbaka till sin laddstation – det tog 10 minuter innan den hittade hem. Priset för Samsung Navibot S var 5 500 kronor.

Testplaceringar:

 1. Neato XV-25   Hitta bästa pris
 2. Irobot Roomba 780   Hitta bästa pris
 3. Samsung Navibot S   Hitta bästa pris

Källa: IDG


Köpråd robotdammsugare

Hur man använder robotdammsugare

Golvet i rummet som ska dammsugas ska rensas på kringströdda mindre föremål och friläggas från tjocka mattor och mindre benlösa möbler. Robotdammsugaren placeras i rummets mitt och slås på. Beroende på hur robotdammsugaren är programmerad kan den lära sig att navigera i rummet och lagra i minnet var den har varit samt vilka ytor som återstår att dammsugas eller så kan den röra sig i ett slumpmässigt mönster. Robotdammsugarens arbetsområde kan ofta begränsas med virtuella väggar där den inte ska passera. Robotdammsugare har uppnått stora förbättringar i funktionalitet och prestanda de senaste åren. De mer avancerade robotdammsugarna kan navigera runt och under möbler, längs golvlister, väggkanter och runt husdjur samt återvänder själva till sin laddningsstation. Kolla hos Halens och se om du hittar din nya robotdammsugare hos dem. Med en 10% Halens rabattkod kommer du ännu billigare undan.

Att tänka på när man köper en robotdammsugare

Först av allt måste du bestämma om vilket arbetsområde robotdammsugaren kommer att ha. Om du har endast öppna ytor och hårda golv att dammsuga kan en billigare robotdammsugare, som endast följer ett grundprogram, räcka. Om du däremot har mindre rum, mattor och många mindre möbler kan en mer avancerad robotdammsugare med minne, sensorer för att upptäcka smuts, lister och mattor passa ditt hem bättre.

Om du har husdjur som fäller mycket päls – och det är därför du vill köpa en robotdammsugare – behöver du inte köpa en dyr modell. De flesta robotdammsugare klarar av att suga upp djurpäls och har smarta lösningar för att pälsen inte ska fastna i borstarna.

Laddning

Kontrollera främst hur lång tid robotdammsugaren tar att ladda upp och hur länge de kan dammsuga på en laddning. Det är mycket bekvämt om roboten har en laddningsstation där den kan parkera själv och ladda sig efter arbetet. Du kan tröttna ganska snabbt på att lyfta roboten och koppla in strömsladden för att ladda upp den varje gång. Tänk på att laddningsstationen kan dra ström även om den inte laddar upp roboten. Det är bra att tänka på det ifall elräkningen börjar att bli lite högre.

Kanter och trappor

Robotdammsugare fungerar bäst på plant och hårt golv. De flesta modeller kan övergå från hårt golv till mattor utan att fastna, så länge de inte är för tjocka och lurviga.  Många robotdammsugare klarar det bra, men inte när det gäller kanter. Läs gärna vilka borstar och tillbehör som ingår och kräv att robotdammsugaren ska ha kantborstar. Då kommer du att slippa att gå runt och sopa upp längs kanterna.

De nyare modellerna har långa borstfransar som sträcker sig utanför robotens kanter och klarar att sopa smutsen i hörn.

Sugeffekt

En robotdammsugare ska suga upp smutsen. Längden på borstarna som sopar in smutsen till insuget är viktig eftersom sugeffekten hos de flesta robotdammsugare inte är lika stark som på vanliga dammsugare.

Sladdar på golvet

Många robotar kan köra runt och över sladdar, men ta gärna upp lösa föremål som ligger på golvet så att dessa inte täpper till insuget.

Ljud

En del robotdammsugare låter mycket högt – mellan 50 decibel till 95 decibel. Detta är bra att veta om du har husdjur eller småbarn som kan bli besvärade av ljudet. Undersök om robotdammsugaren arbetar med ljudnivå under 70 decibel. Om ingen är hemma när den städar kan du bortse från kravet på låg ljudnivå.

Hinder

Robotdammsugare har olika typer av navigeringssystem för att damsuga på olika sätt. Vissa  dammsugare börjar först längs kanterna av rummen för att sedan köra  i  spiralform till mitten av rummet. För att städningen ska gå snabbare bör du ta bort benlösa möbler och se till att robotdammsugaren kan rulla fritt under soffor och bord. Om du har en rad möbler i närheten av varann kan robotdammsugarens sensorer läsa av hindret som än vägg och inte dammsuga mellan möblerna. Nyare robotdammsugare har ett körmönster där den lagrar vart den har dammsugit och klarar av att övergå från golv till mattor med långa fransar och omvänt. Äldre Robotdammsugare brukar avge en ljudsignal om de fastnar på en plats för att man ska gå ditt och få loss den. Moderna robotdammsugare har oftast infraröda sensorer, rörelsesensorer och ultraljudssensorer som används för att navigera i komplicerade rum med många olika hinder. Avancerade robotdammsugare har minst fem olika typer av sensorer och klarar av att undvika att fastna i de flesta hinder.

Våra Tidningskungen rabattkoder hittar du här.

Avfallshantering

Robotdammsugare har olika storlekar på smutsbehållare. Tänk på att ju större den är desto bättre är det i detta avseende. Det finns även varianter med påse som är att rekommendera för allergiker. Kontrollera hur ofta behållaren ska tömmas för optimal prestanda. Vissa modeller har även en tömningsstation i anslutning till laddningsstationen.

Funktioner som är bra att ha

Program för schemaläggning: så att robotdammsugaren kan dammsuga regelbundet eller visa dagar när du är borta

Fjärrkontroll: för att inte behöva gå och böja sig för att trycka på startknappen på själva robotdammsugaren.

Virtuell avgränsare – så kallad ’virtuall walls’: som gör att du kan programmera robotdammsugaren så att den inte dammsuger vissa rum eller avgränsa ett område där det finns trappor. Många robotar har sensorer som vet när den börjar närma sig kanter och därför sakta ner för att undvika köra in i hinder för hårt.

Underhåll och reservdelar

Underhållet ska vara enkelt. Tömning av smutsbehållaren, byte av påse, kontroll att skräp och större föremål inte  täpper till insuget. Vidare ontroll att borstar är hela och inte trasslar  in sig i smuts, byt av borstar och filter vid behov.
Underhåll är mycket viktig för att robotdammsugaren ska fungera utan avbrott. Jämför alltid service och garantier och tänk på vilka serviceställen det finns för märket vid behov av reparationer och byte av reservdelar, där du kan få hjälp.

En vidare utveckling av robotdammsugaren kan vara golvtvättroboten. Det finns faktiskt redan några företag som satsar på tillverkning av golvtvättrobotar. Antalet tillgängliga modeller är fortfarande begränsat, men det kommer med all sannolikhet att komma fler. Nästa steg borde vara en kombinerad dammsugare och golvtvättrobot.