Test Symaskin

Vi har sammanställt tre olika oberoende företags tester av symaskiner och utser vår symaskin bäst i test. Utgångspunkten i vår bedömning grundar sig på både de oberoende tester av symaskiner som gjorts, men även baserat på uttalanden och omröstningar av konsumenter på olika forum och andra källor.

 

Symaskin bäst i test

Symaskin test

Brother DS 120 blev vår testvinnare bland symaskinerna

Vår testvinnare är Brother DS 120 som är en symaskin som är en mycket bra symaskin där du exempelvis får med en specialfot för att kunna sy knappar och automatiskt göra knapphål. Pressarfoten på Brother DS 120 går att höja mycket och klarar på det sättet tjocka material, vilket är en stor fördel vid de tillfällen man behöver sy något sådant. En nackdel med DS 120 är att manualen kan vara lite knepig att hitta i. Eftersom symaskinen är så pass intuitiv tycker vi dock inte att detta är något större problem. Inställningsmöjligheterna är stora.

Hitta bästa pris på Brother DS 120

 

Testkällor

Vi har sammanställt 3 tester av symaskiner som alla har gjorts av oberoende företag. Sammanfattningarna kring utfallet av de testerna framgår nedan.

Test av symaskiner i Råd & Rön

Råd och Röns test av symaskiner

Råd & Rön har testat 15 olika symaskiner. De digitala symaskinerna som ingår klarar testet bäst. Sex av maskinerna i testet har digitala displayer och digitala knappar.

De flesta symaskiner i testet har många finesser och kan göra olika sorters dekorsömmar och sy bokstäver. Det finns även ett särskilt hastighetsreglage på vissa maskiner samt en knapp för att starta och stoppa maskinen osv.

Brother maskinerna NV 55 och NV 15  får topplaceringar i testet då de är mycket lätta att använda och ställa in. Det är lätt att trä i tråden enkelt och de syr jämna stygn. Du slipper att undertråden trasslar sig och de dessutom mycket tysta. Dock är de dyrast i testet.

Den minsta maskinen i testet  är Ikea Sy, som också fick bra betyg.  Den är billig, enkel att använda och rekommenderas för nybörjare. Dock är den ganska bullrig vilket kan bli lite jobbigt om man arbetar med den under långa pass. Ikea Sy väger bara 5,3 kilo, vilket är lite i jämförelse med andra symaskiner som väger dubbelt så mycket.

En del av testet gick ut på att lägga upp jeans med de olika symaskinerna. Där faller den japanska symaskinen Toyota eftersom den bara syr korsade sömmar – den saknar sömmar som lämpar sig för att lägga upp jeans.

Andra maskiner i testet har en större variation när man ska välja olika sömmar. Rekordet innehas Husqvarna Opal med hela 650 typer av sömmar. Testvinnaren Brother NV 55 har bara 135 och Singer 8280 har endast sju sömmar att välja mellan.

Råd och Rön gör även en hållbarhetstest av symaskinerna där man syr i hög hastighet utan tyg. Husqvarna Emerald 118 trasslar in sig i undertråden och AEG NM 510 går sönder efter bara 3 timmar. Husqvarna Emerald 118 lägger av efter 17 timmar.

Placeringar i tvättmaskintestet hos Råd & Rön:

1: Brother NV 50

2: Brother  NV 15

3: Ikea Sy


Icakuriren testar symaskiner

Enligt Icakuriren ska en bra symaskin vara lätt att ställa in och använda. Detta är några av de saker som tagits hänsyn till i testet. Icakuriren testar åtta mekaniska och två digitala symaskiner. Det finns mycket avancerade maskiner på marknaden, men testet fokuserar på medelanvändaren som inte behöver avancerade funktioner utan bara använder maskinen till vardagssysömnad. Symaskinerna ska klara att lägga upp byxben, elastiska sömmar, draperier osv. Det är anmärkningsvärt i testet att vare sig Zanussi eller AEG maskinerna går att använda ens till att lägga upp jeans eller sy elastiska sömmar.

Det bästa symaskinen i testet är Brother DS 120. Den har 17 olika sömmar att välja mellan och kan göra tre typer av knapphål. Den har finesser som en speciell fot för att sy knappar och automatisk knapphål. Pressarfoten går att höja extra för att sy genom tjocka material. Nackdelarna med Brother DS 120 är de få tillbehören och att manualen är svår att hitta i. Det problemet är dock inte så stort  eftersom maskinen är intuitiv och mycket lätt att ställa in efter användarens önskemål.

Bäst bland de mekaniska är symaskinen Pfaff Hobby 1132 testvinnare. Den har bra inställningsmöjligheter och syr bra. Det medföljer även bra tillbehör.

Bästa budgetval är Ikeas Sy som är en liten symaskin som är överraskande bra med tanke på den låga priset. Dock saknar den finesser som elastisk söm och knapphål. Den är bra för en person som inte använder symaskiner ofta.

Bland de sämsta hittar vi Zanussi ZAN2300 som är en digital maskin. Den har hårda knappar och tröga vred och klarar inte att sy genom tjocka material. Den är dessutom bullrig och plastig i sitt utförande. Användarguiden är allt för omfattande och tillbehören allt för få.

AEG 795 är heller ingen höjdare med vred som är tröga och lätt går sönder. Vidare hoppar tråden ur när man spolar och den skramlar mycket när man syr.

Testplaceringar:

1: Brother DS 120

2: Pfaff Hobby 1132

3: Ikea Sy


 Testfaktas test av symaskiner

För att få högt betyg i Testfaktas test ska en symaskin ha bra funktioner och vara lätt att ställa in. Det viktigaste är hur den syr och att den klarar att sy bra i olika material. Generellt klarar de flesta maskiner att sy i medeltjocka tyger, det dock bara de dyrare maskinerna som klarar sig bättre med både mycket tunna tyger och med tjocka material.

Husqvarna Viking Emerald 116 är symaskinen som är bäst i test hos Testfakta. Den är lätt att arbeta med och har bra inställningsmöjligheter. Den elektroniska symaskinen  Husqvarna Viking Emerald 116 har 16 olika sömmar och kan även sy elastiska sömmar. Den kan göra knapphål, är tystgående och har en reglerbar pressarfoten.

På andra plats finns PFAFF Ambition Essential som väger 8,5 kilo. Den är mycket användarvänlig och är också elektronisk. Maskinen har 110 olika val för sömmar, har reglerbar pressarfot och kan göra fyra typer av knapphål. Den är ganska tystgående men är skakig vid höga hastigheter.

Bronsmedaljen i testet går till Singer One, vilket är en symaskin som bland annat kan göra öglor i sömmen när man syr i svåra material som viskos. En stor nackdel är att den läcker olja vid nålen, vilket kan vara förödande. Man blir tvungen att torka bort oljan från nålen när man arbetar med den. Pressarfoten är dessutom inte reglerbart. Vidare har den ett konstigt pipande högt ljud vid låga hastigheter. Denna elektroniska maskin har 22 olika sömmar och kan göra två olika typer av knapphål.

Både Ikea Sy och Centurion SMN110 hamnar längst ner i testet eftersom de inte har en bra koordination när över- och undertråd matas ut – det blir en härva av tråden ganska lätt. Sömmarna blir dessutom rynkiga och buckliga när man syr med dessa båda maskiner, även med standardinställningarna. Problemet är att ena tråden är för hårt spänd. Centurion SMN110 klarar inte ens att sy genom jeanstyg.  Maskinen orkar knappt igenom.

Testplaceringar:

1: Husqvarna Viking Emerald 116

2: PFAFF Ambition Essential

3: Singer One


Köpråd Symaskin

Att tänka på när man köper symaskin

En fråga som man först ska ställa sig är vad man har tänkt sig att sy för textilier. Moderna maskiner har massor av finesser som imponerar, men hur ofta kommer du att använda dessa funktioner egentligen? Försök göra en lista med saker som den idealiska symaskin ska klara av att göra.

Om det finns butiker där symaskiner säljs där du bor så besök dem och titta på maskinerna, fråga om du kan provsy. Ta med några små tyglappar hemifrån, skriv ner vilket märke du testade så kan du jämföra hur de olika maskinerna syr. Skriv eventuella frågor

Det är också bra att gå på symässor. Det är ett fantastiskt tillfälle att se det senaste från olika tillverkare och även testa symaskinerna om det går. Man kan passa på att handla på specialpris under mässor, som brukar vara något lägre än butikspriser. Det går att köpa symaskiner via internet både från e-handelsföretag i utlandet och Sverige.

Fördelen med att handla i en butik är att man har en personlig garanti om maskinen krånglar eller behöver service. Men priset brukar vara mycket lägre när man köper p nätet.
Vissa maskiner har onlinekurser där man får lära sig att sy bra med sin nya symaskin. Det blir både roligare och enklare att komma igång.

 

Hur man använder en symaskin

Symaskiner kan vara lite komplicerade för oss som inte vet hur det används. Här är några tips som kan hjälpa på vägen:

Hitta strömbrytaren först för att sätta på symaskinen Det ligger på olika platser beroende vilket märke man har,vanligtvis på höger sida.

Detta finns en liten stift som sticker ut i toppen av symaskinen, den är en hållare för trådrullen.

Det finns också trådledare som styr tråden från trådrullen till en spole. Det är en geometrisk metallstycke som sticker ut från symaskinen på vänster sida.

Till höger om trådhållaren ovanpå symaskinen finns det en mindre plast-eller metallstift, intill ett litet horisontell hjul. Detta är spolmekanismen. Det lindar tråden på spolen innan man börjar sy.

En elektrisk symaskin har oftast en liten informationsdisplay med några knappar på framsidan av symaskinen. Det är en meny där man väljer olika typer av söm, längd på sömmen, och riktningen i vilket maskinen ska sy. Titta gärna i manualen för den specifika symaskinen för att veta mer om funktionerna på menyn.

När du ska trä symaskinen, ska sytråden lindas från trådspole på toppen, genom trådledaren, och sedan genom nålen. Det finns en spak som tar ner pressarfoten, den sitter på vänster sida av symaskinen. Pressarfoten ska inte tas ner förrän man trär in nålen och man har tygstycket man ska sy över mattarfötterna.

Spänningsratten styr spänningen på sytråden när du syr; Om tråden är för hårt spänd kommer nålen dras till höger. Om den är för lös, och tråden kommer att slingra sig på undersidan av tyget när du syr. Undertråd matas till nålen underifrån stygnplåten där en av trådspolarna sitter.

När du ska börja att sy sätt dig gärna i en bekväm stol som ger dig rätt höjd för att dina armar ska vila på bordet och hålla tyget rätt. Placera symaskinen så att du har spaken till pressarfoten på vänster sida och informationsdisplayen mot dig.

Lär dig att sy ett skarpt hörn:  Sänk nålen hela vägen in i tyget. Du kan använda den stora ratten till höger för att sänka nålen. Höj pressarfoten. Låt nålen nere i tyget.

Vrid tyget till den nya positionen, höger eller vänster och lämna nålen i tyget. Sänk pressarfoten med tyget i det nya läget. Trampa på fotpedalen och börja sy i en ny riktning. Upprepa för att sy en fyrkant.

Prova sy ihop ett enkelt projekt. När du har gjort några test sömmar och börjar känna mig bekväm med grunderna, försöker sy en kudde, örngott, eller en liten presentpåse i tyg.

Några försiktighets åtgärder som är på plats:Håll fingrarna borta från nålen. Koppla ur maskinen att trä den och inte lägga fingrarna undertill när du syr.Tänk på att inte sy över stiften som håller tyget, det försvagar sömmen och kan nålen brytas.Tvinga inte eller mata in symaskinen med tyg. Om nålen inte går igenom tyget, kan du sy för mycket tyg.

Om symaskinen

En symaskin är en maskin som används för att sy ihop tyg och andra textiler med tråd. Symaskiner uppfanns under den första industriella revolutionen för att underlätta arbetet för tillverkare av kläder. Numera är symaskiner kraftigt förbättrade med elektronik som ökar effektivitet och produktiviteten i klädbranschen.

En modern symaskin för hushåll ska vara lätt att sy på och ställa in samt kunna göra de sömmar man behöver. Mer komplicerad än så behöver den inte vara för vardagligt bruk. De flesta använder sin symaskin till att sy upp gardiner och byxben, kanske också till att laga eller ändra ett och annat plagg.

Till det räcker det att symaskinen kan göra raksöm och sicksack – vilket alla maskiner har idag. Är du i stället en kreativ person, som syr och designar dina egna kläder – och vill kunna sy vackra mönster och dekorsömmar – finns det avancerade symaskiner som kan kopplas till datorer och sy upp mönster och dekor designade med datorprogram.

Symaskinens teknik bygger på en övertråd och en undertråd från två spolar som löper om varandra – där undertråden ligger i en rörlig mekanisk del som griper tag om övertrådens ögla när den förs ner med nålens hjälp. Öglan förs runt undertråden så att de slingras om varandra, varpå övertråden sträcks och lyfter undertråden mot tyget – samtidigt som tyget matas fram av symaskinens matarfötter.

Matarfötterna är kuggförsedda mekaniska delar som sitter nersänkta i spår på stygnplåten och höjs samtidigt med en frammatande rörelse mot pressarfoten och tyget i takt med att nålen går upp och ner. För extremt tunna tyger kan matningen kopplas bort för att undvika skador, Matarfötter ska inte användas vid sömnad av knapphål då stygnen ska ligga tätt packade intill varandra.

Matarfötterna används inte heller när plagg ska repareras, plagget förs då fram och tillbaka för hand. Den vanliga pressarfoten är då ersatt av en speciell stoppningsfot som automatiskt lyfts någon millimeter när nålen är i sitt översta läge och inte hindrar manuell förflyttning av plagget.

Hur man rengör en symaskin