Test Tvättmaskin

Två olika oberoende testföretag har testat tvättmaskiner och vi på konsumenttester.se har utsett vår bäst i test tvättmaskin baserat på dels det men även på andra källor, forum och andra konsumentomröstningar kring tvättmaskiner. Längre ner på sidan kan du läsa om våra köpråd kring tvättmaskiner.

 

Testkällor

Här nedan har vi sammanställt de olika oberoende tester av tvättmaskiner  som gjorts den senaste tiden. Vårt bäst i test tvättmaskin har utsetts med dessa källor i betänkande.

Test av tvättmaskiner i Råd & Rön

Råd & Rön har testat tvättmaskiner och de flesta tvättar bra även om de klarar sig sämre med sköljningen. Sämst på att skölja är Asko W6564 och Gorenje WA72145.

Maskinen som får högsta betyget är LG:s  F1495BD. Detta är en bjässe som rymmer tolv kilo tvätt vilket snarare gör det till en maskin för en tvättstuga i flerfamiljshus eller familjer med stora behov. Den klarar till och med ett hästtäcke och sovsäckar. Nackdelen är just storleken med ett djup på hela 68 cm.

Näst bäst i testet är Miele W1954 som är en medelstor maskin som tvättar sju kilo och får ett högt medelbetyg för alla funktioner.  De vinnande maskinerna i testet har all A+++ energimärkning vilket gör dem till väldigt energi- och vattensnåla trots sin storlek.

Brandts maskin WFA144 7A är den absolut sämsta  maskinen i testet. Den klarar inte av att ta bort svåra fläckar, men å andra sidan är den snabbast på att tvätta. Det behöver dock inte vara en fördel då för korta tvättider sällan ger tillräcklig ren tvätt. De flesta maskiner tar lång tid för att köra en tvätt – nästan 2 timmar i snitt. Gorenje W9865E  är en maskin som går i snigelfart och behöver hela 3 timmar och 22 min för att tvätta en normal bomullstvätt på 40 grader.Miele W5877 har extra tvättprogram för ”Sport & spa” samt ”Baby” som tillval, men man undrar vad det är för nytta med det då det redan finns flera programval på samma maskin som har liknande funktioner. Ånga i tvättmaskiner drar mer energi och ger inte mindre skrynkliga kläder enligt testet vilket inte höjer betyget om den funktionen finns. Att det blir rent är huvudsaken, men typen av tvättmedel man använder har också inverkan.Energikostnaden varierar kraftigt mellan maskinerna. Siemens WM14Q410DN kostar 40 öre per trekilostvätt, medan Gorenje WA 82145 kostar tre gånger så mycket – 131 öre. Stora skillnader i vattenåtgång märks också.Placeringar i tvättmaskintestet hos Råd & Rön:

1: LG F1495BD

2: Miele W1954

3: LG F1480QDS

 


Smartson testar tvättmaskiner

Smartson har testat åtta olika medelstora tvättmaskiner. Alla maskiner i testet är mycket energisnåla och klarar den högsta energiklassen A+++.  De har även en ökad livslängd och minskad förbrukning av vatten.  Det som ökar livslängden hos en tvättmaskin är att den har mindre delar som slits, som till exempel drivrem och kolborstar. De flesta maskiner har också ingångar för både kallt och varmt vatten, vilket gör att man sparar energi. Funktioner som doseringsindikator, för att hälla i rätt mängd tvättmedel, och Eco-tvättlägen är också något som förekommer. Bland de mest energi- och vattensnåla finns:

LG F1480TDS väger tvätten själv för anpassad tvätt. Den har även den lilla finessen att den kan räta ut skrynklor automatiskt med hjälp av en ångfunktion. Den har också ett allergiprogram för att ta bort pollen och djurhår. Denna tvättmaskin har en automatisk självrengöringsfuktion – vilket är en styrka.

Cylinda FT286 har en stor display för kontroll av temperaturcentrifugering och programtid. Maskinen har en timer för att sätta upp en starttid på upp till 24 timmar framåt. Maskinen har dubbla vattenintag för kallt och varmt vatten och en låg ljudnivå.

Bosch WAS327B4SN har en fiffig doseringsindikator för tvättmedel och även ett system som anpassar mängden vatten under tvätten. Med sitt sportläge tvättar den sportkläder som bara behöver snabbtvättas i 15 minuter. Motorn är förvånansvärt tyst.

Miele W5801  har en så kallad EcoFeedback-funktion som ger användaren information om maskinens energi- och vattenförbrukning. Den har specialprogram för mörka kläder samt jeans.

Samsung WF0804Y8E har en intressant tvättmetod där maskinen pumpar in vatten med luftbubblor som skummar tvättmedlet. Enligt tillverkaren ska detta ge en renare tvätt. Den har även program för snabbtvätt på 15 minuter.

Whirlpool AWOEco 9764 anpassar själv sitt tvättprogram efter mängden tvätt man stoppar i maskinen – dock högst åtta kilo. Detta är idealisk med tanke på att den är programmerad för att spara vatten, energi och tid.
Den har dubbla vatteningångar för kallt och varmt vatten.

Testplaceringar:

1: LG F1480TDS

2: Cylinda FT286

3: Bosch WAS327B4SN


 

Köpråd Tvättmaskin

Vad man ska tänka på när man köper en tvättmaskin.

För att hitta rätt typ av tvättmaskin som passar ditt hushåll behöver du ta hänsyn till din familjs storlek. Exempelvis gör en snabbare centrifugering även en snabbare torkning, men det innebär också högre energiförbrukning.  Behöver familjen få kläder tvättade snabbt eller föredrar ni att spara pengar på elräkningen.

Några viktiga saker att fundera på:

Priset

Tvättmaskiner kan kosta från så lite som  800 kronor till över 12 000 kronor. Det genomsnittliga priset ligger omkring 3 500 kronor. Genom åren har priserna på tvättmaskiner sjunkit, men man ska se upp med att reparationskostnaderna i stället har ökat.

Storlek

Kompakta tvättmaskiner kan tvätta 3 till 4 kg. De tar upp lite utrymme och kan staplas på andra enheter. De har även ett begränsat antal tvättprogram.

Medelstora tvättmaskiner har en tvättkapacitet på omkring 6 till 7 kg.
Stora tvättmaskiner är lämpliga till en stor familj. De kan ta mellan 8 och 10 kg tvätt och är ofta modeller som är mindre energieffektiva.

Kombinerad tvätt/tork maskin är en perfekt lösning om du har begränsat utrymme, eller om du bara torktumlar mindre laddningar ibland. Genom att köpa en kombinerad tvätt- och torkmaskin sparar du också pengar på att slippa köpa två separata enheter.

En bra tumregel för att för välja en tvättmaskin av rätt storlek  är att en mindre maskin för ett singelhushåll bör kunna tvätta runt 5 kg. Ett parhushåll utan barn bör ha en maskin som klara mer än 5½ kg. En mindre familj med två barn bör ha en maskin på 6 kg eller mer. En stor familj bör ha en som klarar 7 kg eller mer.

Tvättfunktioner hos maskiner

På de flesta maskiner ska du kunna välja en mängd olika inställningar så att programmet passar just din tvätt. De flesta tvättmaskiner ska ha tvättprogram för bomullsplagg.
Program för syntet, fintvätt och ylleplagg är också vanliga. Det finns även tillval som snabbtvätt och förtvätt i vissa maskiner.

 

De flesta tvättmaskiner har centrifugeringshastigheter på 1 000 till 1 800 RPM (varv per minut) för bomull och 400 till 800 RPM för ömtålig tvätt. På vissa maskiner kan man välja hastighet. Man ska tänka på att en snabb centrifugering är mer ekonomisk än att torktumla i längden.

Energieffektivitet

Energisnåla tvättmaskiner är mer miljövänliga och samtidigt sparar du pengar. Energieffektiviteten på en tvättmaskin visas med energimärkningen på en skala A-G, där A är bäst. För tvättmaskiner i Europa finns det ytterligare energimärkningar som: A+ och A++, där A++ är effektivast.
En bra riktlinje är att tvättmaskinen ska vara en A klassad maskin som drar mindre än 0,19 kWh. Vissa tvättmaskiner har numera ett Eco-tvättprogram som gör att maskinen tvättar kortare tid, med en mindre mängd vatten.

Frontmatad tvättmaskin

En frontmatad tvättmaskin har en lucka framtill på maskinen som oftast är rund och gjort av ett tjockt glas för att man ska kunna se tvätten. Upptill – eller framtill – är nästan alla tvättmaskiner försedda med ett eller två tvättmedelsfack där man fyller på pulvertvättmedel, alternativ flyttande tvättmedel samt sköljmedel. I anslutning till tvättmaskinen är det vanligt att man placerar en torktumlare. I vissa fall monteras torktumlaren ovanpå tvättmaskinen, om det är brist på utrymme. När både tvättmaskin och torktumlare är staplade ovanpå varandra kallas detta för en tvättpelare.

Toppmatad tvättmaskin

En toppmatad tvättmaskin är försedd med en lucka upptill som öppnas. Om maskinen har en liggande trumma får man vrida trumman rätt för att hitta den metallucka som ska öppnas för att lägga kläderna i. Det finns även toppmatade maskiner som har en stående trumma och då lägger man helt enkelt i kläderna uppifrån. Under luckan hittar man oftast tvätt och sköljmedelsfack. En toppmatad tvättmaskin är mer praktisk om man har ont om utrymme, eftersom den tar mindre plats än en frontmatad tvättmaskin. Det finns också modernare tvättmaskiner som har både en tvättfunktion och en torktumlarfunktion i samma trumma.

Hur man använder en tvättmaskin

Tvättmaskiner är mycket bekväma och oftast lätta att använda, men kan ta lite tid att vänja sig. Om du ska använda en tvättmaskin för första gången bör du ta hänsyn till följande råd:

1. Innan du tvättar, sortera din tvätt rätt. Tvätta svarta och mörka kläder för sig samt vita och ljusa kläder för sig. Detta för att minimera risken att kläderna färgar av sig på varandra.

2. De flesta kläder har en etikett med tvättråd. Titta alltid först om kläderna tål tvätt i maskin, annars bör man tvätta dessa för hand eller hos en kemtvätt. Etiketten anger även andra saker, som vilken temperatur som är lämplig för just det plagget, samt om det tål torktumling och strykning. Om du är osäker på vad de olika symbolerna betyder kan du lätt hitta informationen på internet.

3. Tvätta nya, starkt färgade kläder separat då de nästan alltid färgar av sig.

4. De flesta tvättmaskiner har olika program för olika sorters material och omständigheter. Framförallt ylle är ett material som man får vara försiktig med då det lätt krymper vid högre temperaturer.

5. Se till att inte överskrida maxvikten som maskinen kan klara av att tvätta. Mata aldrig maskinen fullproppad med kläder. Det kommer att belasta maskinen för hårt och ge ett mycket dålig tvättresultat.

6. Tillsätt tvättmedel och sköljmedel i förhållande till mängden tvätt och rekommendationer på tvättmedelspaketet och sköljmedelsflaskan.

7. Stäng luckan, kontrollera att rätt program är valt och tryck på startknappen. Tvättmaskiner anger oftast i en display vilket tvättprogram som körs, och hur mycket tid som återstår till att tvätten är klar och kan torkas.