I trafiken kan det hända olyckor, tyvärr. Att tumma på säkerheten för sitt barn är det nog ingen förälder som vill göra. Med en säker bilbarnstol kan man avvärja den värsta utgången om olyckan skulle vara framme. Men att hitta rätt bilbarnstol kan kännas som en svårnavigerad djungel. Här redovisar vi vilka de fem bästa stolarna är så att du får bättre koll. En bilbarnstol ska självfallet vara säker, men den ska också passa just ditt barn.
I Sverige är det lag på att alla barn som är kortare än 135 cm ska använda någon form av bilkudde/skydd när de färdas i bil. Det beror på att säkerheten för dem vid en eventuell olycka höjs avsevärt när detta används. Barnets ålder och längd avgör vilket sorts skydd som ska användas. Antingen är det babyskydd, bakåtvänd bilbarnstol eller framåtvänd bältesstol eller -kudde.
Att åka bakåtvänt är det allra säkraste sättet. Därför vill man att barnen gör det så länge som möjligt. Helst upp till fyra års ålder, gärna ännu längre om det går. Då sitter de i det som kallas för bakåtvänd bilbarnstol. Eftersom de ska sitta i denna under så lång tid vill man inte bara att den ska vara säker, utan även bekväm och praktisk. Vi har valt att testa fem olika bakåtvända bilbarnstolar.
På denna sidan får du:
- En överblick av fem av de just nu bästa bakåtvända bilbarnstolarna på marknaden.
- En närmare genomgång av bilbarnstolarnas funktioner, fördelar och nackdelar.
- Veta vilken vår testvinnare är samt bästa budgetalternativ.
- Viktig information om vad man bör tänka på vid köp av bilbarnstol.
Bäst i test – bakåtvända bilbarnstolar
Det är viktigt att veta är att alla bilbarnstolar i vårt test är krocktestade och godkända. Förutom att en stol är testad så är det absolut viktigaste ur säkerhetsaspekt att barnet åker bakåtvänt. Där finns inga kompromisser. Ju högre upp i åldrarna som barn kan sitta bakåtvänt, desto bättre. Därmed är denna aspekt viktig när vi ska utse de bästa bilbarnstolarna – hur länge kan barnet åka bakåtvänt i stolen?
Följande bilbarnstolar är med i testet:
● BeSafe iZi Plus X1 (SIP+)
● BeSafe iZi Kid X2 i-Size (SIP+)
● Axkid Minikid (ASIP)
● Britax Römer Max-Way Plus (SICT)
● Maxi-Cosi Mobi XP
1. Testvinnare: BeSafe iZi Plus X1 (SIP+)
- Bra benutrymme och hög rygg gör att barnet kan sitta bakåtvänt länge
- Hög maxvikt
- Långt stödben
- Sele med easy-in
- Behöver mycket bälte vid montering
Denna bilbarnstol rankas högt i flera olika tester. Barnet får väga max 25 kg, vilket är en hög viktgräns. Därmed kan stolen hålla länge när barnet växer. Den ger även barnet bra med benutrymme och har en hög rygg. Även detta gör att barnet kan sitta bakåtvänt länge och det är ju det säkraste sättet för barn att färdas på i bilen. En anna bra sak ur säkerhetssynpunkt är dess Side Impact Protection (SIP+). Det är ett extra krockskydd vid sidokollisioner. Den är dessutom PlusTestad.
Stolen har ett långt stödben och det kan behövas i minibussar. Detta är en fördel för den stora familjen med många barn och som därmed kör en minibuss. En liten nackdel för denna stol är att den behöver mycket bälte vid monteringen.
Stolen går att fälla i tre lägen, vilket är perfekt om man vill välja mellan vaken-, vilo- eller sovläge. En bra och skön vaddering finns i både stol samt bälte. Extra pluspoäng för att klädseln går att ta av och tvätta. Magneter hjälper till att hålla undan stolsbältet när barnet ska i eller ur stolen – mycket smidigt!
Vår testvinnare bland dessa fem blir alltså denna stol. Den vinner bl.a. för att den främjar bakåtvänt åkande högt upp i åldrarna och det generösa benutrymmet kommer göra att ditt barn sitter bekvämt. Den är dessutom utrustad med extra sidokrockskydd och många bra funktioner.
Det är dock viktigt att komma ihåg att alla stolar i vårt test är ett bra val. Alla fem tillhör de bästa bilbarnstolarna på marknaden.
2. Bästa budgetalternativ: Axkid Minikid (ASIP)
- Hög maxvikt och hög rygg främjar bakåtvänt läge under lång tid
- Lättjusterat underförankringsband
- Mycket prisvärd
- Kräver mycket utrymme
Att utse att budgetalternativ när det kommer till produkter för barns säkerhet kan verka konstigt. Då vill man ju inte behöva tumma på någonting. Men eftersom alla stolar är så pass bra kan vi ändå utse bästa budgetalternativet. Det går till Axkid Minikid (ASIP) som har en snäll prislapp, men fortfarande håller riktigt hög kvalitet.
Stolen har en hög rygg och hög maxvikt, vilket möjliggör att barnet kan sitta bakåtvänt längre upp i åldern. Förankringsbandet undertill är lätt att justera och likaså stödbenet, vilket gör monteringen väldigt smidig. Lutningspositionen och nackstödet har hela fem respektive sju olika lägen. Stolen har ett eget sidokrockskydd, Axkid Side Impact Protection (ASIP) och är PlusTestad.
Denna stol är mycket prisvärd. Därmed är den ett bra val om man har en tunnare plånbok, utan att för den sakens skull behöva tumma på kvalitet eller säkerhet.
En nackdel är att stolen är ganska stor. Därmed kan det vara svårt att få plats med sidokrockskyddet intill bildörren. Det är bra att kolla upp innan hur stolen passar i bilen den är tänkt att användas i.
3. BeSafe iZi Kid X2 i-Size
- Långt stödben vilket är bra för minibussar
- Har ISOFIX
- Bra med benutrymme för barnet
- Låg maxvikt
Denna stol har bra med benutrymme vilket möjliggör för barnet att sitta bekvämt och därmed kunna åka bakåtvänt längre tid. Maxvikten är satt till 18 kg och längdgränsen för barnet ligger på 105 cm. Dessa siffror är ungefär den medelvikt och medellängd som fyraåringar har. Barn är ju dock väldigt olika, en del når dessa siffror långt innan fyraårsdagen, andra gör det långt efter. Vet man med sig att man har ett barn som är lite mindre enligt tillväxtkurvan är denna stol ett bra val.
Ventilationen i stolen är bra, vilket gör att det inte blir för varmt för barnet. Stolens sittvinkel går även att ändra enkelt under pågående bilresa.
Stolen har ett långt stödben och fungerar därför bra i minibussar. Den har även ISOfix som gör det enkelt vid montering samt minskar risken för felmontering. ISOfix-armarna är justerbara i längd. Detta gör att man i efterhand kan utöka benutrymmet vid behov. Stolen är godkänd enligt UN R129 som är snäppet bättre än reglementet för ECE R44. Den är även PlusTestad.
4. Britax Max-Way Plus
- Låg vikt på stolen
- Hög rygg vilket gör att barnet kan sitta bakåtvänd länge
- Hög maxvikt för barnet
- Undre viktgräns
Många bakåtvända bilbarnstolar är tunga och otympliga, men denna är en lättviktare och därmed enkel att hantera. Den passar bra i små bilar då den inte är stor i sig. Stolen är PlusTestad, har sidokrockskydd (SICT) och djupa sidovingar som ökar säkerheten. Både sidovingarna och sittdynan är skönt vadderade. Stolen har en hög rygg och hög maxvikt. Därmed kan barnet bli både långt och väga ända upp till 25 kg innan det är dags att byta till framåtvänd stol. Ett extra plus är att klädseln är väldigt enkel att ta av för tvätt. Stolen har också en snällare prislapp än flera av konkurrenterna.
En sak att tänka på med denna stol är att den har en undre viktgräns. Barnet behöver väga 9 kg innan den börjar använda denna. Det kan vara en nackdel om nu barnet kan sitta på egen hand innan den hunnit upp i 9 kg. När barnet kan sitta själv är det ju mognadsmässigt redo att byta från babyskyddet, vilket man helst bör göra så fort som möjligt.
5. Maxi-Cosi Mobi XP
- Fungerar för bakåtåkande under lång tid
- Användarvänlig
- Enkel att ändra lutning på
- Bekväm för barnet
- Undre viktgräns
Maxi-Cosi Mobi XP är en väldigt användarvänlig stol. Nackstödet och selen kan med enkelhet anpassas i höjd. Selen är ett så kallat easy-in som gör det smidigt när barnet ska sättas i stolas. Selen är inte i vägen och krånglar. Det fixas sedan enkelt med en enhandsjustering. Lutningen går att justera under pågående bilfärd. Om barnet somnar under resan kan man alltså direkt luta barnet i en skönare sovställning.
Stolen ger gott om benutrymme för barnet, har en hög rygg och en maxvikt på 25 kg. Detta främjar att man låter barnet åka bakåtvänt länge. Ett till stort plus för denna stol är att den är väldigt snäll mot plånboken jämfört med sina konkurrenter.
En nackdel är att den tar upp stor plats i bilen, fast denna XP-modell är ändå något smalare än sin föregångare, Maxi-Cosi Mobi. XP:n är designad för att ge extra komfort, är bra vadderad och ger barnet en skön och bekväm resa. Då känns den större storleken ändå berättigad.
Vad ska man tänka på när man ska köpa en bilbarnstol?
Först och främst måste man veta vilken sorts stol/skydd man ska ha. Detta avgörs av ditt barns ålder och storlek. Första steget är babyskydd, sedan bakåtvänd bilbarnstol och sist framåtvänd bältesstol/kudde. Här nedanför kan du läsa mer om dessa:
Babyskydd
Babyskydd är det första man använder. Som det hörs på namnet är det för bebisar. Babyskydd brukar man använda upp till bebisen är ungefär nio månader. Sedan byter man till bakåtvänd bilbarnstol. Man ska absolut senast byta när bebisen kommit upp i maxvikten för just det skyddet, eller när toppen på bebisens huvud är i linje med högsta delen på babyskyddet. Huvudet ska alltså aldrig sticka upp högre än det. Men en bakåtvänd bilbarnstol är säkrare än ett babyskydd. Därför är det bästa är att byta så tidigt som det går, vilket är när bebisen kan sitta upp själv och stödja sin nacke på egen hand.
Alltså, byt så fort ditt barn kan sitta själv, men senast när barnets huvud kommer i linje med skyddets högsta punkt eller har nått viktgränsen.
Bakåtvänd bilbarnstol
Att åka bakåtvänt är som sagt det allra säkraste sättet. Därför är det bra om barnet kan använda denna stol så länge som det är möjligt. Tillslut är det barnets storlek, när det växer, som kommer att sätta stopp för när det inte längre är möjligt. Det är dock bra om barnet kan sitta i denna stol ända till fyra års ålder, men gärna ännu längre. När viktgränsen är nådd eller när barnets huvud sticker upp en tredjedel ovanför stolens kant, då är det dags att byta.
Framåtvänd bältesstol eller bälteskudde
Denna stol byter man till först när det inte är möjligt för barnet att åka bakåtvänt längre, vilket oftast beror på att barnet blivit för långt. Trots att barnet nu åker framåtvänt behöver det ändå en stol/kudde så länge det är kortare än 135 cm. Detta är för att bilens bälte ska sitta i rätt höjd mot barnets kropp.
Har du en krockkudde installerad på passagerarsidan?
Var mycket försiktig om du ska montera bakåtvänd bilbarnstol fram på passagerarsidan. De flesta bilar idag är utrustade med krockkuddar framtill. Krockkuddar utlöses med hjälp av en mindre mängd sprängladdning inom bråkdelar av en sekund. Man bör se till att krockkudden monteras bort eller att den är avaktiverad innan bilbarnstolen monteras bakåtvänd, lutandes mot instrumentbrädan. En felaktigt monterad stol kan innebära livsfara för barnet.
Om du har Isofixfästen i din bil, är det bättre att köpa en Isofixanpassad bilbarnstol som är vanliga i moderna bilar. Fäst bilbarnstolen i bilens Isofixfästen. Kom ihåg att ett barns huvud är stort och tungt i förhållande till kroppen, särskild nacken är bräcklig. När en bil krockar kan barnets huvud kastas framåt och bakåt med våldsam kraft. För att barnet ska kunna överleva sådana krafter behövs det extra skydd i bilen. Enligt Trafiksäkerhetsverket ska alla barn som är kortare än 135 centimeter använda en särskild skyddsanordning i bilen, dvs. babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde.
Viktigt att tänka på
Det finns några saker som är viktiga att tänka på innan man köper en bilbarnstol. Kolla upp att den är testad och godkänd enligt ECE R44 eller enligt UN R129. Båda reglementena testar för krock framifrån och bakifrån, men det senare (UN R129) testar även för sidokrock. UN R129 har alltså ytterligare lite högre testkrav.
Stolen ska fungera under hela användningsperioden. En bakåtvänd bilbarnstol ska till exempel hålla från cirka nio månaders ålder till kanske fyra-fem års ålder. Under denna tid kommer barnet att växa och utvecklas en hel del. Därför är det bra om stolen går att justera därefter. Kolla upp om stolen kan växa med barnet: går det att justera benutrymmet, sittvinkeln samt höjden på stolen? Är sidokrockskyddet anpassningsbart?
Att benutrymmet är för litet är ofta en anledning till att föräldrar överger den bakåtvända stolen. Därmed är en stol där det går att justera benutrymmet mycket bra, eftersom den då kommer att användas längre. Dock är det viktigt att komma ihåg att det inte gör så mycket om barnen sitter lite böjd med benen på grund av brist på benutrymme. Oftast bryr sig inte barnet själv om detta.
När det kommer till sidokrockskydd är det någonting man lätt glömmer bort. Ofta tänker man att kollisioner sker framifrån eller bakifrån. Faktum är att sidokrockar utgör hela 25 % av alla olyckor som inträffar. Därför bör man kolla upp att stolen klarar detta och kanske även är utrustad med extra anpassat huvud- och nackskydd.
Se till att få hjälp med installationen av stolen i din bil. Fråga och be om hjälp av personalen som säljer den till dig.
Att köpa en begagnad bilbarnstol kan göra att man kommer ner i pris rejält. Man ska dock vara ytterst aktsam när det kommer till begagnade bilbarnstolar. Allra helst bör man undvika detta helt och hållet. Dels har stolarna ett bäst före-datum. Dels måste du kunna försäkra dig om att stolen inte varit med om en krock eller på annat sätt skadats. Om den skadats kanske den inte kommer fungera optimalt. Så ska du köpa begagnat, gör det då av någon du kan lita på till 100 %.
Övrigt att tänka på
Bilbarnstolar kan installeras på lite olika vis i bilen. Vissa stolar har ISOfix. Det är ett slags fästsystem som gör det lättare att montera stolen i bilen. Både bilbarnstolen och bilen måste vara anpassade för ISOfix för att det ska kunna användas. Äldre bilar har inte detta fästsystem. Det är viktigt att man noggrant tar reda på hur just den stolen man har ska sättas fast i bilen. Dels bör man läsa i bruksanvisningen, men det bästa är att också ta hjälp av personalen där man köpt stolen. Ta med barnet och testa i affären, be personalen visa hur stolen ska monteras samt att barnet sitter rätt i den.
När barnet ändå är i affären kan man märka om barnet verkar trivas i stolen och om den är skön att sitta i. Stolarna kan vara vadderade olika mycket och på olika sätt.
Bilbarnstolar har oftast en del extrafunktioner. T.ex. att lutningsläget och axelhöjden på selet är ställbart eller att selen är anpassad för extra smidig i- och urlastning. Det kan även handla om olika funktioner som gör monteringen lättare. Dels för att göra det smidigt, dels för att minska risken för felmontering.
En annan sak man kan tänka på handlar om hur man kan rengöra stolen. Eftersom man förhoppningsvis ska ha bilbarnstolen under lång tid, kan det vara bra om den är enkel att rengöra. Det är tråkigt om stolen blir förstörd när man lagt ner mycket pengar i inköpet av den. Många stolar har avtagbar klädsel, vilket gör det enkelt att kunna tvätta vid behov. Om det inte går att ta av klädseln är det bra om den enkelt går att göra ren med en fuktad trasa.
Sammanfattningsvis kan du ställa dig följande frågor innan du genomför ditt köp:
- Är stolen testad och godkänd enligt ECE R44 eller UN R129?
- Passar stolen barnets ålder och storlek?
- Kan stolen växa med barnet?
- Har stolen sidokrockskydd?
- Har du koll på hur den ska installeras?
- Hur rengör du den?
Testkällor
Alla stolar som presenteras här har tidigare testats i Folksams egna Bäst i test för bilbarnstolar. De är alla så pass bra att de anses som ett bra köp, då de alla är bland de bästa på marknaden. Folksam utgår från vad forskningen säger om hur viktigt det är att barn sitter bakåtvänt. Därför har de lagt mycket stor vikt vid denna aspekt i sina tester – hur långt upp i åldrarna barnen kan sitta i de bakåtvända stolarna. Fyra av de fem stolar som är med i vårt test har en fått en 4:a i testbetyg av Folksam, vilket är det högsta betyget. En av stolarna (Maxi-Cosi Pearl XP) har fått en 3:a i betyg vilket fortfarande är väldigt bra.
Folksam har i sitt test enbart med stolar som redan är krocktestade och godkända enligt gällande reglementen. På samma sätt har exempelvis Bäst-i-Test.se resonerat som även de har testat flera av stolarna.
I vårt test utsåg vi en testvinnare och en budgetvinnare. Dessa två rankas bland de bästa även hos Folksam och Expressens egna test, samt flertalet andra.
Även Barnguidens bilstolstest har beaktats i detta test. Barnguiden består i grunden av föräldrar. De vill testa hur produkter håller i verkligheten, inte bara i laboratorier. Säkerheten är viktig för alla, men Barnguiden lägger även stor vikt vid hur användarvänliga stolarna är.
Alla utom en av bilbarnstolarna (Maxi-Cosi Mobi XP) i denna testguide har även genomgått PlusTest. Att en stol är PlusTestad innebär att den genomgått kompletteringstest utöver det europeiska lagkravstestet. I ett PlusTest mäter man vilken kraft ett barns nacke utsätts för vid en kollision framifrån.
Behöver du köpa en barnvagn också? Missa inte vårt test av barnvagnar.