WiFi-förstärkare bäst i test

När ditt WiFi inte täcker hela huset – prova en WiFi-extender

Vilken WiFi-förstärkare möter dina krav och önskemål?

Du känner säkert redan till att en WiFi-förstärkare löser problemet med att du inte når ditt trådlösa nätverk i hela bostaden. Nästa fråga blir vilken förstärkare som möter just dina behov 2024 och åren framöver. Detta kommer vi i den här artikeln att undersöka åt dig. Vilken förstärkare vars signal räcker längst, är enklast att installera eller har den högsta hastigheten de testen redogörs för nedan.

På denna sidan får du:

  • Bedömningar av testade WiFi-förstärkare
  • En testvinnare och ett bästa budgetalternativ
  • Kloka tips på vad du bör överväga när du köper en WiFi-förstärkare
  • Information om dagsaktuella priser och vilka butiker som säljer WiFi-förstärkare

WiFi-förstärkare bäst i test

De flesta använder trådlöst internet varje dag. Oavsett om det är för arbetet, underhållning eller om du betalar räkningar är du på många sätt helt beroende av en fungerande internetuppkoppling. Inte sällan är man dessutom flera som delar på samma Wi-Fi-signal. Då är det inte ovanligt att signalen inte räcker överallt.

Det spelar stor roll vilken förstärkare du väljer. Beroende på vilken yta den ska användas på och vad du använder ditt nätverk till kan valet falla väl ut eller floppa helt och hållet. I den här artikeln ska vi kika närmare på de WiFi-förstärkare som finns att köpa på marknaden här i Sverige. Samtliga produkter som nämns har blivit testade i olika konsumenttest och vi utser både bästa WiFi-förstärkare och ett bästa budgetalternativ. Här är ett smakprov på vad du får ta del av i nedanstående text:


1. Testvinnare: Netgear EX7000

Max hastighet: 1900 Mbit/s
Trådlös säkerhet: WEP, WPA 2, WPA, WPA2-PSK
LAN-portar: 5
Antenner: 3

DHCP: Ja
Frekvensband:
2.4 och 5.0 GHz
Mått (B*H*D): 252 * 31 * 31 mm
Funktioner: Styrbar via mobilapp, Stöder mesh-nätverk, Väggmonteringsbar

  • Har så kallad “FastLane-teknik” som ger förutsättning för snabb uppkoppling både när du använder 2,4 och 5GHz
  • God signal även med väggar emellan
  • Du kan koppla in skrivare och andra enheter i förstärkaren
  • Kvalitén höjer priset och den rapporteras också bli ganska varm

Den här förstärkaren från Netgear motsvarade förväntningarna med bravur och tar hem vårt pris för bäst i test i den här kategorin.

Konfigurera manuellt

Det är i installationsmomentet som man kan stöta på bekymmer då den visade sig vara något mer svårinstallerad med snabbstartsguiden än man kunnat räkna med. Det var dock ingenting som blev avgörande för den glädje som Netgear EX7000 så småningom kunde inbringa. Om du stöter på samma problem med att installera från ett befintligt nätverk via WPS kan du istället välja att konfigurera förstärkaren manuellt. Det gör du genom en steg-för-steg-manual som vid installationens slut ger dig möjlighet att ansluta till 5-gigahertzbandet, för det är detta du verkligen vill åt med den här produkten.

Mer än bara WiFi-förstärkare

Den grundläggande funktionen är såklart glasklar – WiFi-förstärkaren ska förlänga din WiFi-signal och ge dig trådlöst nätverk i hela huset. Den funktionen uppfylls gott och väl enligt testet i PC för alla. På 20 meters avstånd, och med väggar emellan, uppnådde man med en surfplatta god signal och en hastighet på 133 Mb/s, vilket räcker gott och väl för det du använder din surfplatta till. Men Netgear EX7000 har så många fler funktioner än ett förlängt WiFi. Med denna förstärkare kan du nämligen även koppla in skrivare, andra datorer eller enheter med nätverkskabel och på så vis ta del av nätet. Det är denna mångsidighet som avgör testet och korar EX7000 till vinnare av vår utmärkelse WiFi-förstärkare bäst i test.

Videon beskriver setup-processen för Netgear EX7000

Bästa budgetalternativ: TP-link TL-WPA4220KIT

Max hastighet: 300 Mbit/s
Räckvidd inom elnätet: 300 m
Standarder: IEEE 1901, HomePlug AV
LAN-portar: 2
DHCP:
Nej
Wi-Fi:
802.11b, 802.11g, 802.11n
Mått (B*H*D): 94* 40* 84 mm

  • Förkonfigurerad hotspot – sätt igång direkt
  • God prestanda
  • Billigare än andra förstärkare
  • Flimrande ljusdioder kan uppfattas som irriterande

Datortidningen  “PC för alla” har testat den här WiFi-förstärkaren i ett test där den utgör den billigaste produkten av samtliga produkter de testade. Det i förhållande till andra förstärkare låga priset tycks dock inte påverka tidningens omdöme av produkten. Det här är en mycket prisvärd förstärkare och i våra ögon testets bästa budgetalternativ.

Anslut till befintligt nätverk eller öppna egen hotspot

Du får egentligen två alternativ med den här WiFi-förstärkaren. Dels kan du använda den till det trådlösa nätverk du redan har i ditt hem. Det vill säga, du kopplar in den i väggen i en del av huset, lokalen eller lägenheten dit routerns signal inte når. Förstärkaren antar då nätverkets ssid-nyckel, tar emot signalen och förstärker den så att du kan ta del av ditt befintliga nät i just den delen av byggnaden där signalen tidigare varit svag. Men det finns som sagt också ett andra alternativ med den här förstärkaren: du kan välja att öppna en egen hotspot. Då väljer du ett eget lösenord och ssid som bara du har tillgång till. Det blir med andra ord ett nätverk till i ditt hushåll tack vare den här förstärkaren från TP-link.

En WiFi-Förstärkare som förkonfigurerar nätverket

Många personer tycker att det kan vara knepigt med att få rätsida på sitt nätverk och installera både router och sedermera en förstärkare. Därför är det här en tacksam produkt för de som inte benämner sig som “tekniskt kvalificerade” i sitt CV. TP-link TL-WPA4220KIT levereras nämligen förkonfigurerad med ett redan färdigt nätverksnamn och lösenord. Med andra ord kan du sätta igång direkt utan administrativt krångel. Som med de flesta homeplugar når det här paketet en hastighet på 100 Mb/s när den är inkopplad i väggen. Det ska inte påstås vara någon nackdel för den här förstärkaren. Tvärtom ligger hastigheten ungefär på den nivån du kan förvänta dig att en WiFi-förstärkare gör.

Hur man installerar TP-link TL-WPA4220KIT

3. D-Link DHP-W311AV

Max hastighet: 500 Mbit/s
LAN-portar: 2
DHCP:
Nej
Wi-Fi:
802.11b, 802.11g, 802.11n
Mått (B*H*D): 90* 50 * 65mm
Funktioner: HomePlug AV, IEEE 1901,

  • Smidig att installera
  • Spara ström med manuellt kontrollerad signalstyrka
  • Förstärker WiFi-signalen upp till 300 Mb/s
  • Saknar WPS

“PC för alla” har agerat testare även för produkt nummer två på vår lista. Det rör sig om en enkel och kompakt WiFi-förstärkare från D-Link.

Kabellöst och smidigt

Det som PC för alla framför allt öser beröm över när det kommer till den här förstärkaren från D-Link är att den är mycket diskret och oerhört enkel att hantera rent praktiskt. Med det menar vi att risken för att slå tån i förstärkaren eller att den är oestetisk att titta på inte är någonting som du behöver oroa dig över. Den kompakta och trådlösa enheten smälter snyggt in i omgivningen. Det enda storleksminuset är att WiFi-pluggen är ganska tjock, men den är å andra sidan samtidigt relativt kort. D-Link  DHP-W311AV är enkel att installera med ett förkonfigurerat lösenord. Vill du så kan du utan problem kopiera routerns ssid. Det innebär att du får samma namn på det nya nätverket som ditt befintliga.

En WiFi-förstärkare med imponerande hastighet

Någonting annat som man absolut inte ska ta ifrån den här D-Link-produkten är farten på dess hastighet. Med sina 300 Mb/s på ett förlängt nätverk är det kanske inte världsrekord i hastighet precis, men samtidigt är det rätt mycket högre än exempelvis den produkt vi utnämnda till bästa budgetalternativ. För ett vanligt hem- eller arbetsnätverk räcker dessa 300 Mb/s gott och väl till det du förväntas kunna använda ditt nät till.

En anmärkningsvärd och mycket användbar detalj är dock att du har möjlighet att själv kontrollera och ställa in vilken signalstyrka du vill ha på ditt WiFi. Om du till exempel sitter i ett rum väldigt nära källan till ditt trådlösa nätverk kan du dra ned på signalstyrkan så att signalen inte går längre än till det rum du behöver. I förlängningen innebär det att du kan spara en hel del ström. En mycket finurlig funktion som sparar energi och pengar.

En video som förklarar mer om hur denna WiFi-extender fungerar

4. TP-Link RE450

Max hastighet: 1750 Mbit/s
Trådlös säkerhet: WEP, WPA, WPA 2, WPA2-PSK, WPA-PSK
LAN-portar: 1
Antenner: 3

DHCP: Ja
Wi-Fi:
802.11b, 802.11g, 802.11n, Gigabit Ethernet
Mått (B*H*D): 163 * 67 * 76 mm
Funktioner: Stöder central administration, Väggmonteringsbar

  • Hastighet som möjliggör spel och HD-streaming
  • En lampa som signalerar när signalen är stark eller svag
  • LAN-porten möjliggör för enheter att kopplas in som inte annars kan användas trådlöst
  • Enligt Allt om data finns det fortfarande förbättringspotential i täckningen trots tre antenner

TP-Link RE450 har testats av danska nättidningen “Allt om data” och lämnar testet med goda omdömen i bland annat hastighet och räckvidd.

Hastigheter för HD-streaming

Hastighet är a och o när det kommer till surfa på nätet. Tiderna när vi behövde koppla upp oss på modem och kunde vänta flera minuter bara på att få ladda en bild är förbi. Nu ska det gå snabbt och med TP-Link RE450 går det nästan överdrivet snabbt. Missförstå oss rätt i det här fallet. Den här förstärkaren från TP-Link kan tack vare ett dual-band på 2,4 GHz och 5GHz WiFi nå en hastighet ända upp till 1 750 Mb/s. Om du använder ditt nätverk för att jobba, kommunicera och “slösurfa” behöver du inte betala för att ta dig upp i de hastigheterna. Har du däremot ambitionerna att kunna streama HD-film eller spela krävande spel online i ett annat rum än där ditt befintliga nätverk finns kan det dock vara en produkt värd att överväga.

Tre antenner

Förutom hastigheten når TP-Link-förstärkaren högt även i kvalité när det gäller räckvidden. Den stora anledningen till detta är med anledning av att det finns hela tre stycken antenner kopplade till enheten. Antennerna skapar förutsättningar för dig att nå ditt nätverk längre bort från källan än vad andra förstärkare klarar av. Bor du i ett stort hus eller har ett kontor över stora ytor? Då kan det här vara Wi-Fi-förstärkaren just du behöver. En finurlig detalj är annars att det finns en tydlig lampsignal som indikerar för dig när och var du har allra bäst täckning.

Ett Youtube-klipp för dig som vill veta mer om hur denna WiFi-extender installeras

Köpråd innan du bestämmer dig

Att besväras av dålig WiFi-signal behöver inte bli ett permanent problem. Det visar samtliga av produkterna vi har gått igenom i det här testet. Samtidigt så kan det bli ganska fel om du inte matchar rätt produkt med dina behov. Att köpa första bästa WiFi-booster är sällan en bra idé. Det finns ett par frågor du måste ställa dig själv först. Läs våra köpråd för WiFi-förstärkare nedan innan du bestämmer dig.

Hur långt ska signalen räcka?

När du köper en WiFi-förstärkare måste du tänka på hur stort du bor, hur stort ditt kontor är eller var det nu är du avser att använda ditt nätverk. Anledningen till att du behöver ta detta i beaktning är självklart eftersom ambitionen att använda ditt nätverk över större ytor kommer ställa högre krav på räckvidd. En bra tumregel är att gå efter antalet antenner på enheten. Som vi har sett i testet har en del produkter ända upp till tre antenner. Det ger betydligt bättre förutsättningar att nå god signal längre bort i huset än de WiFi-förstärkare med färre antenner. Bor du trångt och behöver bara signal på en mindre yta kan du troligtvis våga satsa på en av de billigare förstärkarna för att inte betala för mer än vad du behöver.

Vad ska du använda nätet till?

En annan sak som viktig att tänka på är vad du egentligen gör när du surfar på ditt trådlösa nätverk. Svaret på den frågan kommer ge dig en idé om vilken typ av WiFi-booster du kan tänkas ha behov av. Behöver du nätet för att streama filmer av HD-kvalité eller spelar du onlinespel som kommer bli helt ospelbara om nätet för ett ögonblick hackar eller behöver startas om? Då behöver du troligtvis gå upp en del i prisklass. Håll utkik efter vilken hastighet som det nämns i specifikationerna att förstärkaren du tittar på levererar. För film och spel bör du absolut inte gå under 300 Mb/s. För vanlig vardagssurf, kommunikation och arbete klarar du dig utan problem, kanske till och med mer än vad du behöver, på 100 Mb/s.

Hur teknisk är du?

Somliga människor tycks vara tekniskt skickliga av naturen. Andra tycker att det är kämpigare och krångligt med alla nätverkstermer som följer med ett trådlöst nätverk. Dock ska det inte behöva innebära att du har ett sämre nätverk än du behöver. Däremot kanske du bör försäkra dig om att du köper en förstärkare som är enkel att installera. Helst kanske till och med att den är förkonfigurerad och mer eller mindre redo att bara att pluggas in i väggen. Egenskaper som om den är förkonfigurerad eller ej hittar du i regel bland produkternas specifikationer.

Fler tester av elektronikprodukter

Har du bestämt dig för att ta träningen till nästa nivå? Då kan ett aktivitetsarmband vara något för dig. Med aktivitetsarmbandet håller du koll på din träning och kan göra uppföljningar av ditt träningsschema. Vi har testat aktivitetsarmband och utsett bäst i test och bästa budgetval.

Eller är det snarare vikten du vill få kolla på. I så fall är en ny badrumsvåg säkert något som står på önskelistan. Vårt test av personvågar ger dig en bättre koll på vad som skiljer mellan premiumvågen och budgetvågen.

Läs mer här

PC för alla

PC för alla

Altomdata