Symaskin bäst i test

Vilken är den bästa symaskinen
Att hitta den symaskin som passar dina behov och plånbok är viktigt. Detta får du hjälp med här.

Funderar du på att byta ut din gamla maskin eller skaffa din allra första? Här får du en överblick över de bästa symaskinerna marknaden har att erbjuda 2024. Det mest avgörande är förstås vilken typ av sömnad du gör mest. Många behöver en symaskin som fungerar bra både med tjocka tyger som jeans och möbeltyg, men som samtidigt gör en snygg kant eller uppläggning på en tunn gardin eller klänning. Symaskiner som är bäst i test klarar det mesta och kommer kunna möta även de tuffaste kraven du har.

Testerna av symaskinerna är tuffa och provar en rad olika funktioner. Självklart kollas hur bra sömmen blir för två lager tyg av samma eller olika material, men också hur maskinen klarar knapphål eller dragkedja. Svåra kombinationer som att fästa ihop ett stretchigt tyg, eller en skör spets på stadigare bomull, betygsätts också.

På denna sidan får du:

  • Veta mer om några topprankade symaskiner
  • Ett underlag för när du ska välja en egen symaskin
  • Nyttig information om dagens symaskiner
  • Veta var du hittar lägsta butikspriserna för testvinnande symaskiner

Bästa symaskinen 2020 – Vilken symaskin passar dig?

Vilka maskiner är bäst? Hur skiljer de sig åt? Till att börja med är det ett faktum att utvecklingen inte stått stilla. Mycket har hänt sedan skolans textilslöjd och Singer- eller Husqvarnamaskinerna du använde då. Nutidens maskiner är lättare att städa och underhålla och erbjuder fler möjligheter. Självklart kan du ta hjälp av en mängd olika appar när du skapar nytt, återanvänder eller lagar gammalt på din symaskin. Flera maskiner har digitala tjänster som inspirerar och vägleder dig.

Följande symaskiner är med i testet:

●       Brother innov-is F-400 – tyst, stark och med många automatiska funktioner

●       Pfaff Select 3.2 – inbyggd dubbelmatning av över- och undertyg

●       Singer Quantum Stylist 9960N – tydlig display och elektronisk autopilot

●       Brother Symaskin HF27 – stabil och lämplig för nybörjaren

●       Singer Fashion Mate 3337 – enkel att komma igång med, tydliga instruktioner


1. Testvinnare: Brother Innov-is F-400

vår testvinnande symaskin Brother Innov-is F-400
  • Jämn matning av både över- och undertyg
  • Du kan sy utan fotpedal
  • Automatisk trådavklippning samt fästning
  • Passar både nybörjare och erfarna sömmerskor

Brother Innov-is F-400 är en favorit bland dem som vill ha en stabil arbetsmaskin. Det är framförallt den jämna matningen av både över- och undertyg som uppskattas. De automatiska nålstegen och det justerbara trycket på pressarfoten tycker många underlättar. Du kan sy utan fotpedal och justera hastigheten med ett skjutreglage på maskinen.

Bra LED-belysning, friarm och automatisk trådavklippning samt fästning vid start och slut förenklar användningen. Användare har uttryckt att den är bra och enkel för den ovane, har en behändig storlek och tydliga beskrivningar. Men även erfarna och kräsna sömmerskor gillar den. “Maskinen underlättar många saker för mig och att sy är väldigt trevligt.”

Brother Innov-is F-400 är bäst i test och svårslagen om du vill ha det mesta och det senaste. Den är nämligen ensam om att få högsta betyg för trädning av övertråd, för raksöm och backning. Dessutom har den, den bästa förvaringen av tillbehör och den högsta säkerheten. Om du syr mycket och behöver en maskin för såväl inredning, som när du syr om eller syr nya kläder och om sömnad är en hobby, då kan den helt klart vara ditt perfekta val.

Hitta bästa pris på Brother Innov-is F-400


2. Bästa budgetalternativ: Brother HF27 mekanisk

Symaskin Brother HF27
  • Inkluderar många tillbehör
  • Tydliga instruktioner
  • DVD-skiva som lär dig grunderna

Att helt välja bort de mekaniska symaskinerna vore som att kasta ut barnet med badvattnet. Den här basmaskinen klarar kraftiga tyger och har en tålig stygnplåt i metall. Du har 27 dekorations-, verktygs- och overlocksömmar att välja mellan. Den kommer med LED-belysning, friarm och enkel hantering för knappnålssömmar.

När du väljer Brother HF27 så får du mycket maskin för pengarna, och som en bonus följer det med många tillbehör som exempelvis extra pressarfötter. Med andra ord är den här symaskinen ett bra val om du vill känna dig för och testa om sömnad är något för dig. Nöjda användare gillar att instruktionerna är kompletterade med minidiagram på maskinen som berättar hur man ska sätta in tråden. En medföljande DVD-skiva visar också grunderna och förklarar de vanligaste greppen.

Detta är helt enkelt en perfekt nybörjarmaskin. Den är robust och utrustad med det som behövs och används mest. Den har ett bra utbud av nyttosömmar i olika material, och får bra betyg av användarna. En av dessa säger: “Sömmarna blir vackra och det här är en så lätt maskin att använda.” Sömmens bredd, längd och mönster kan enkelt ställas in. Den har en automatisk knapphålsfunktion, som är snabb och enkel att använda. Om du har möjlighet, provkör den då gärna i butiken innan du gör ditt val.

Hitta bästa pris på Brother HF27


3. Pfaff Select 3.2

Symaskin Pfaff Select 3.2
  • Inbyggd dubbelmatning
  • Underlättar mönsterpassning
  • Många tillbehör

Pfaff Select 3.2 kommer med ett snabbvalssystem som gör det enkelt att välja söm. Den är också utrustad med original IDT TM, alltså inbyggd dubbelmatning. Det gör att sömmarna blir jämna och perfekta oavsett typen av textil. Silkiga och hala tyger hålls på plats och det är lätt att mönsterpassa tygdelarna.

Många bra tillbehör finns till Pfaff Select 3.2, som fållvikare, dekorsömsfot, kant- eller quiltlinjal med mera. Användare menar att det är en pålitlig symaskin för alla som har kreativa idéer som kräver en mångsidig och lättanvänd maskin. “När jag väl hade läst instruktionerna (något som jag inte gillar att göra) förstod jag symbolerna på knapparna och kände mig plötsligt väldigt smart. Lätt att använda.”

Hitta bästa pris på Pfaff Select 3.2


4. Singer Quantum Stylist 9960N

test av symaskin Singer Quantum Stylist 9960N
  • Hundratals sömmar och 13 knapphål
  • Tydlig och stor LCD-skärm
  • Klarar både enkel och avancerad sömnad

Ytterligare ett klassiskt symaskinsmärke med stolt historia. Den här modellen är en bra allround-maskin för både enklare och mer avancerad sömnad. Här får du en mängd valmöjligheter, som exempelvis flera hundra olika sömmar, 13 knapphål och alfabet i olika stilar. Maskinen passar med andra ord både den som kräver lite mer av sin symaskin som den som fortfarande håller på att lära sig.

Singer Quantum Stylist 9960N har moderna funktioner som inbyggd trådklipp samt en tydlig och stor LCD-skärm. Många användare kommenterar att det är en maskin för proffs, men inte bara det. En annan kommentar lyder nämligen: “Jag har inte sytt på över 20 år, men den här maskinen gör allt till en lek! “. Vill du också få tillbaka syglädjen? Då kanske den här maskinen passar dig perfekt.

Hitta bästa pris på Singer Quantum Stylist 9960


5. Singer Fashion Mate 3337 mekanisk

test av symaskinen singer Fashion Mate 3337 mekanisk
  • Förenklad trådning
  • 7-punkters matningssystem
  • Rymmer trådspolar upp till 1000 meter
  • Enkel att använda

Singer Fashion Mate 3337 mekanisk är en uppskattad och logisk maskin med 29 inbyggda sömmar, stretch- och dekorationssömmar. Förenklad trådning och bra LED-belysning är uppskattade funktioner, kanske speciellt under mörka vinterkvällar. Stygnlängden kan justeras för att passa olika typer av tyg. Ett 7-punkters matningssystem gör att frammatningen är perfekt och tyget hamnar där det ska.

De horisontella spolstiften rymmer större trådspolar även upp till 1000 meter. Detta är alltså en maskin som även klarar av de större projekten. En nöjd användare säger; “jag har aldrig köpt eller använt en symaskin förut. Nu har jag använt den för första gången och älskar alla funktioner, så enkelt att ställa in”


Vad ska man tänka på när man ska köpa en ny symaskin?

Viktiga beslut längs vägen till valet av symaskin

Det är några saker som är bra att fundera igenom innan du köper din maskin. Först dina tidigare erfarenheter förstås. Har du sytt sedan barnsben eller är det ett nyväckt intresse? Är det många i din familj eller närhet som är duktiga och kan hjälpa dig om det behövs? Eller behöver du kunna klara dig själv? Kommer du att sitta hemma eller delta i sy-LAN med kompisarna? Om du ska vara rörlig, välj då en symaskin som är lätt att packa ihop och som inte väger för mycket. Om du är nybörjare kan det också vara en bra idé att läsa på olika ställen om olika maskiner och funktioner. Försök provköra några olika symaskiner och kika på videoklipp där du kan lära dig mycket.

Nästa fråga gäller förstås vilken typ av sömnad du ska ägna dig åt. Ska du sy bebiskläder i mjuka material, eller klä om möbler i styvare textilier? Det finns exempel på de som blir så inspirerade av den nya symaskinen så de ger sig på både det ena och det andra efter ett tag. Ofta är det enklare att börja med inredning och sedan gå över till kläder, men var och en behöver naturligtvis hitta sin väg. Är det så att du planerar att sy i långa serier och sälja produkter eller handlar det mera om att laga och lappa till husbehov? Det valet avgör ganska mycket. Är ni flera i hushållet om symaskinen eller får du ha den för dig själv?

Har du ett specialintresse som kräver vissa tillbehör för att det ska fungera? Det kan exempelvis vara broderi eller quiltning. Hur mycket plats har du hemma? Kan maskinen stå framme eller måste du packa ihop den efter användning? Det valet får konsekvenser för hur praktisk och smidig den ska vara för upp- och nedpackning och maskinens vikt givetvis.

Sist men inte minst, vilken budget har du? En tumregel är att en rimlig allround-maskin börjar med ett pris på runt 2 000 kronor. Därifrån kan du hitta priser som sträcker sig ända upp till både 30 000 och 40 000 kronor.

Du behöver inte vara IT-tekniker för att använda symaskin

Visst kan dagens avancerade datoriserade hemsymaskiner se ganska hightech ut och kanske vara lite skrämmande. Men de inbyggda datorerna och bildskärmarna är inte konstigare än de vi har i mobiltelefonen. En maskin som har internet kan exempelvis ladda ner mönster som du hittar på nätet. Dessutom kan den moderna symaskinen göra saker automatiskt, som du tidigare hade behövt skruva på själv. Det kan vara hastigheten på nålen, eller trycket. Några andra resultat av detta är att du kan få hundratals olika mönster när du väljer att brodera, eller att kanten runt knapphålen sys per automatik.

Självklart kan du köpa en begagnad symaskin, och är du en rutinerad sömmerska så kan du avgöra kvaliteten själv. Om det är första gången däremot, så finns det många fördelar med att köpa från en återförsäljare. Dels för garantin förstås, men också för att du kan gå dit och fråga om råd. Dessutom erbjuder alla seriösa återförsäljare en möjlighet att prova maskinerna på plats. Ta med dig det typ av material du kommer att arbeta med. Prova olika tyger, trådar och tekniker. Be om att få testa att trä maskinen eller utföra andra rutiner som måste fungera hemma hos dig. Lyssna för att få en uppfattning om eventuellt buller och lyft på maskinen för att kolla vikten. De moderna datoriserade maskinerna väger mindre än de äldre mekaniska varianterna, av naturliga skäl.

Skötsel och underhåll

De allra flesta av oss vill ha underhållsfria prylar. Vi vill slippa tänka på att torka ur, smörja med olja eller rensa våra olika apparater hemma. När det gäller symaskiner så bildas mycket damm eftersom textilier och tråd skapar dammpartiklar. Vi kommer inte undan städningen här. En bra början för att detta ska fungera på ett praktiskt sätt är att bekanta sig med maskinens olika delar. Ta en stund och gå igenom manualen och informationen om hur du gör med olika luckor, vinklar och vrår.

En grundregel för alla elektriska prylar är att dra ur sladden när de inte används. Det gäller också för stunderna då du städar eller underhåller symaskinen. Börja sedan med att putsa ytan eller helt enkelt torka av med en ren disktrasa. I de flesta fall behöver man öppna upp vissa delar och skruva bort exempelvis pressarfoten för att komma åt dammet under. Fotografera med mobiltelefonen så du får hjälp att komma ihåg hur delarna ska fogas samman efteråt. Använd borstar och annan utrustning som följer med i köpet av symaskinen. Ett användbart knep är att använda en hårfön för att blåsa bort dammet.

Självklart avgör typen av material du syr i hur ofta du måste städa. Frotté, ylle och fyllning till täcken eller jackor lämnar spår. Efter en tid kommer du att veta hur ofta det är lagom att göra de här insatserna. En bra rutin är att helt enkelt städa efter att varje projekt är avslutat.

Topprankade symaskiner

Bland våra topprankade symaskiner utser vi en vinnare och en mest prisvärd. Det är en sammantagen bedömning utifrån tester och kunders kommentarer. Många gillar att hålla fast vid samma märke livet igenom eller i generationer, andra är ute efter funktioner eller extrautrustning som gör det ännu roligare att sy. Självklart är det i slutänden dina behov och din budget som bestämmer vilken du köper. Dessa kan såklart också förändras över tid beroende på din livsstil och dina intressen.

Söker man en maskin som klarar av allt och du är beredd att satsa lite mer så är vår testvinnare Brother Innov-is F-400 en maskin värd att titta närmare på. Är du istället i kategorin som bara vill prova på det här med att sy själv, då kan bästa budgetvalet Brother HF27 vara maskinen för dig. Den blir i den här versionen din för runt 3 000 kronor. Den är helt enkelt utrustad med det som de flesta behöver på en basnivå. Skulle sömnad sedan bli din passion, då kan du byta upp dig med tiden, och kanske låta ett barn eller en kompis ta över din nybörjarmaskin. Har du möjlighet så kan det vara värt att gå in på din lokala symaskinsbutik och fråga och testa på plats, för att på så vis komma fram till hur du vill ha det.

Fler tester av symaskiner hittar du hos Konsumentrådet. Där finns tester av flera olika produkter inom hem och trädgård.

Källor

Symaskinsexperten

Bloggspot